Αν και η εκπαίδευση είναι συνδεδεμένη με τους σκύλους, μπορείτε επίσης να μάθετε στη γάτα σας μερικά κόλπα! Η γάτα σας μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει το όνομά της και να έρχεται σε σας όταν την φωνάζετε. Για να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας να αναπτύξει αυτές τις δεξιότητες, είναι σημαντικό να εκπαιδεύσετε το γατάκι σας από νεαρή ηλικία και το συντομότερο δυνατό.
Μαθαίνοντας στο γατάκι σας κοινωνικές δεξιότητες
Η εκπαίδευση της νεογέννητης γάτας σας ξεκινά με τις κοινωνικές δεξιότητες - όσο περισσότερο εκτίθενται σε νεαρή ηλικία, τόσο λιγότερο θα σοκάρονται ή θα εκπλήσσονται καθώς μεγαλώνουν. Από τη στιγμή που μπορούν να περπατήσουν χωρίς τη βοήθεια της μαμάς τους, τα γατάκια προσεγγίζουν νέες καταστάσεις με την αυτοπεποίθηση και την περιέργεια, για τις οποίες είναι τόσο διάσημες οι γάτες! Τα γατάκια είναι λιγότερο φοβισμένα μεταξύ των 3-7 εβδομάδων ζωής, έτσι είναι πιο ανοικτά στο να δεχτούν νέες εμπειρίες και αλλαγές στο περιβάλλον τους. Μετά από αυτή την ηλικία τα γατάκια γίνονται πιο επιφυλακτικά, οπότε είναι σημαντικό ο εκτροφέας σας ή το καταφύγιο διάσωσης να εισάγει το κατοικίδιο σας όσο το δυνατόν περισσότερες καταστάσεις, προτού το πάρετε ιδανικά μεταξύ 8-13 εβδομάδων (ανάλογα τον εκτροφέα και την ράτσα).
Φυσικά, η συναισθηματική εξέλιξη της γάτας σας δεν σταματάει στην ηλικία των 12 εβδομάδων, οπότε μπορείτε να συνεχίσετε να εκπαιδεύετε το γατάκι σας αφού το πάρετε στο σπίτι. Δοκιμάστε μερικές από αυτές τις συμβουλές για να βοηθήσετε το γατάκι σας να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο:
- Προσκαλέστε διάφορους φίλους στο σπίτι σας για να βοηθήσετε το γατάκι σας να συνηθίσει σε όλα τα είδη διαφορετικών ανθρώπων - διαφορετικές ηλικίες, φύλο, ύψη, χρώμα μαλλιών και πολλά άλλα!
- Εάν δεν έχετε παιδιά, προσκαλέστε μερικά παιδιά φίλων σας. Φροντίστε να τα ενημερώσετε για το πώς να συμπεριφέρονται στο γατάκι, ειδικά όταν το συναντήσουν για πρώτη φορά.
- Μπορεί να γνωρίζετε κάποιον που έχει σκύλο, ο οποίος είναι φιλικός με τις γάτες. Αν ναι, ζητήστε του να φέρουν το κατοικίδιό του για να γνωρίσει το γατάκι σας. Ο σκύλος πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένος και ικανός να ακούει τις εντολές του αφεντικού του – ακόμα και αν είναι πολύ ενθουσιασμένος λόγω της συνάντησης με το γατάκι!
- Ενώ εκπαιδεύετε το γατάκι σας, πάρτε το μαζί σας στο αυτοκίνητο για μικρές διαδρομές, για να συνηθίσει να ταξιδεύει με αυτοκίνητο από νεαρή ηλικία. Προσφέρετέ του μια ιδιαίτερη λιχουδιά όταν επιστρέψετε στο σπίτι, ώστε να συσχετίσετε την διαδρομή με το αυτοκίνητο με μια θετική ανταμοιβή.
Πώς να ξεκινήσετε να εκπαιδεύετε το γατάκι σας
Μόλις το γατάκι σας κατακτήσει βασικές κοινωνικές δεξιότητες, μπορείτε να το εκπαιδεύσετε για να μάθει και άλλα πράγματα. Πριν ξεκινήσετε, συνιστάται να κάνετε έναν πλήρη έλεγχο στον κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας δεν πάσχει από ιατρικές παθήσεις, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της προπόνησης, όπως προβλήματα άρθρωσης ή ακοής.
Αν η γάτα σας είναι απόλυτα υγιής, μπορείτε να αρχίσετε να της διδάσκετε μερικά χρήσιμα κόλπα. Αυτές οι γενικές συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν εσάς και το γατάκι ή τη γάτα σας να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις εκπαιδευτικές σας συνεδρίες:
- Δώστε έμφαση στα στοιχεία της ομιλίας που χρησιμοποιείτε για να διδάξετε στη γάτα σας τι πρέπει να κάνει (όπως "κάτσε"), μιλώντας με σαφήνεια και αυτοπεποίθηση και ενισχύοντας πάντα με θετικό έπαινο - για παράδειγμα, "κάτσε, καλό γατάκι, κάτσε".
- Χρησιμοποιήστε ανταμοιβές με βάση τις λιχουδιές κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Δεν θα ήταν περισσότερο πρόθυμο το γατάκι σας να προσπαθήσει, αν ήξερε ότι θα ανταμειφθεί με την αγαπημένη του λιχουδιά;
- Χρησιμοποιώντας ένα κουδουνάκι όταν δίνετε μια λιχουδιά στη γάτα σας, θα την βοηθήσετε να συσχετίσει τον ήχο αυτό με την επιβράβευση. Έτσι, θα μάθει να εκτελεί τις εντολές σας ακούγοντας αυτό τον ήχο στο μέλλον.
- Εκπαιδεύστε το γατάκι ή τη γάτα σας πριν από το φαγητό, καθώς το να την ανταμείβεται με λιχουδιές ενώ έχει γεμάτο στομάχι δεν θα είναι τόσο δελεαστικό για εκείνη. Ωστόσο, μην αφήνετε την γάτα σας νηστική, ώστε να είναι πιο πρόθυμη να μάθει. Μια πεινασμένη γάτα μπορεί να χάσει γρήγορα την υπομονή της!
- Προσπαθήστε να εξαλείψετε τους θορύβους που προέρχονται από την τηλεόραση ή το στερεοφωνικό για να βοηθήσετε τη γάτα σας να μείνει συγκεντρωμένη.
- Κρατήστε την εκπαίδευση σύντομη σε διάρκεια και τερματίστε τη πριν η γάτα σας βαρεθεί ή κουραστεί. Θα ήταν καλό η εκπαίδευση να μην υπερβαίνει τα 15 λεπτά, ώστε η γάτα σας να παραμένει συγκεντρωμένη.
- Να είστε πάντα συνεπής με την εκπαίδευση της γάτας σας και να διατηρείτε πάντα τον ίδιο εκπαιδευτή (είτε εσείς είτε κάποιος επαγγελματίας), καθώς και τις σημάνσεις, τα σήματα και τις ανταμοιβές.
- Περιμένετε έως ότου η γάτα σας έχει μάθει μια εντολή, πριν προσπαθήσετε να την διδάξετε την επόμενη, αλλιώς μπορεί να είναι πολλή πληροφορία για να μπορέσει να την αφομοιώσει.
- Προσπαθήστε να αφιερώνετε 10 λεπτά εκπαίδευσης κάθε μέρα – η σποραδική εκπαίδευση μπορεί να μην έχει τα αποτελέσματα που θέλετε και μπορεί να μπερδέψει τη γάτα σας.
- Κάντε υπομονή! Η εκπαίδευση θα πάρει χρόνο, οπότε προσπαθήστε να ενθαρρύνετε το κατοικίδιό σας κάθε φορά με θετικούς επαίνους και ανταμοιβές για την καλή του συμπεριφορά. Αν η γάτα σας κάνει κάτι λάθος, χρησιμοποιήστε ένα σταθερό "όχι", πριν την κατευθύνετε σε κάτι άλλο. Για παράδειγμα - αν ρίχνει αντικείμενα από μια επιφάνεια, πείτε "όχι" και κουνήστε ένα παιχνίδι για να παίξουν με αυτό.
Τώρα που γνωρίζετε τα βασικά για το πώς να εκπαιδεύσετε το γατάκι ή τη γάτα σας, μπορείτε να προχωρήσετε στο πώς να τα διδάξετε συγκεκριμένες εντολές. Ας ξεκινήσει η διασκέδαση!
Το να ονομάσετε τη γάτα σας είναι μια πραγματικά συναρπαστική εμπειρία για όλη την οικογένεια. Μόλις επιλέξετε ένα όνομα με το οποίο είστε όλοι ευχαριστημένοι, θέλετε να το λέτε όσο το δυνατόν περισσότερο! Αυτό είναι εξαιρετικό για τη γάτα σας, καθώς όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε το όνομά της, τόσο πιο γρήγορα θα μάθει ότι της ανήκει.
Πείτε το όνομα του γατιού ή της γάτας σας επανειλημμένα κατά τη διάρκεια ευχάριστων εμπειριών, όπως όταν τρώνε ή όταν παίζετε μαζί τους.
Εάν η γάτα σας ήταν άτακτη, μην φωνάξετε το όνομά της. Αυτό θα κάνει τη γάτα σας να συσχετίσει το όνομά της με αρνητικές εμπειρίες και έτσι είναι πιθανό να μην έρχεται δίπλα σας τόσο γρήγορα όσο θα θέλατε όταν την καλείτε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γάτες που ζουν σε εξωτερικούς χώρους.
Αν και τα φυσικά ένστικτα μιας γάτας την οδηγούν φυσικά να πάει στην τουαλέτα στο εξωτερικό περιβάλλον, οι γάτες μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν για να χρησιμοποιήσουν μια αμμοδόχο, ειδικά αν εκπαιδεύονται από νεαρή ηλικία. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες μπορούν επίσης να βρουν την αμμοδόχο χρήσιμη, ακόμα κι αν δεν την έχουν χρησιμοποιήσει πριν, καθώς οι αρθρώσεις τους αρχίζουν να είναι δύσκαμπτες και δεν έχουν την ίδια ενέργεια για να βγουν έξω.
Υπάρχουν διάφορα στάδια που πρέπει να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε τη γάτα σας να μάθει πώς να χρησιμοποιεί την αμμοδόχο.
Ορισμένα γατάκια μπορεί να είναι εκπαιδευμένα να χρησιμοποιούν την αμμοδόχο όταν τα παίρνετε στο σπίτι, αλλά ακόμα κι αν δεν είναι, μπορούν να εκπαιδευτούν. Για να εκπαιδεύσετε το γατάκι σας, προσπαθήστε να το τοποθείτε στην αμμοδόχο αφού τρώει, όταν ξυπνάει και αν το βλέπετε να μυρίζει, να ξύνει ή να σκύβει στο πάτωμα - αυτά μπορεί να είναι σημάδια ότι είναι θέλει να πάει στην τουαλέτα! Η εκπαίδευση της γάτας σας μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, οπότε να είστε υπομονετικοί και συνεπής σε αυτή.
Χρησιμοποιήστε ένα χαμηλό πλαστικό δίσκο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης με το γατάκι σας για εύκολη πρόσβαση - θα τον αλλάξετε με έναν μεγαλύτερο, βαθύτερο δίσκο καθώς η γάτα σας μεγαλώνει για να της δώσετε αρκετό χώρο για να κινείται και να αποφύγετε τις διαρροές της άμμου! Εάν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τις μυρωδιές, να αδειάζετε τακτικά τον δίσκο και για να δώστε μεγαλύτερη ιδιωτικότητα στην ενήλικη γάτα σας, χρησιμοποιήστε ένα δίσκο με καπάκι. Ωστόσο, ο κλειστός χώρος μπορεί να κάνει κάποιες γάτες νευρικές και ίσως να μην επιθυμούν να το χρησιμοποιούν.
Ορισμένες γάτες προτιμούν να χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους άμμου. Ενώ μερικές προτιμούν πιο χοντρή άμμο, άλλες μπορεί να προτιμούν άμμο με μαλακότερους και λεπτότερους κόκκους - ειδικά οι γάτες που ζουν σε εσωτερικούς χώρους και έχουν πιο μαλακά μαξιλάρια στις πατούσες τους και οι μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες με αρθρίτιδα. Εάν πρέπει να αλλάξετε την άμμο που χρησιμοποιείτε, κάντε το σταδιακά, ώστε να μην αποτελέσει έκπληξη για τη γάτα σας. Επίσης, αποφύγετε τις αρωματικές άμμους ή τα φίλτρα δίσκου, καθώς μπορεί να αναστατώσουν την ευαίσθητη μύτη της γάτας σας και να την αποτρέψουν από το να χρησιμοποιεί την αμμοδόχο. Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία της άμμου για το συνιστώμενο βάθος της, για να εξασφαλίσετε ότι η γάτα σας έχει αρκετή για να σκάψει. Η τοποθέτηση εφημερίδας κάτω από το δίσκο μπορεί να σας βοηθήσει να πιάσετε τυχόν υπολείμματα.
Θα πρέπει να υπάρχει μια αμοδόχος ανά γάτα - συν μια επιπλέον να βρίσκεται στο σπίτι σας. Τοποθετήστε την αμμοδόχο σε ένα ήσυχο μέρος όπου η γάτα σας μπορεί να πάει τουαλέτα με την ησυχία της, μακριά από το σημείο όπου τρώει και πίνει. Βεβαιωθείτε ότι η αμμοδόχος είναι πάντα εύκολα προσβάσιμη, ειδικά αν η γάτα σας είναι μέσα στο σπίτι όλη την ημέρα. Καθώς οι γάτες είναι πολύ καθαρά ζώα, μπορούν να κρατηθούν για όσο το δυνατόν περισσότερο αν δεν έχουν ένα μέρος για να πάνε τουαλέτα, κάτι που μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστο και να προκαλέσει προβλήματα υγείας.
Οι γάτες είναι από τη φύση τους πολύ καθαρές, επομένως είναι απίθανο να χρησιμοποιήσουν μια αμμοδόχο που έχουν ήδη λερώσει πολύ, ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μία φορά. Κάποιων ειδών άμμοι μπορούν να σας διευκολύνουν να απομακρύνετε τα στερεά και τα υγρά απορρίμματα, κάτι που πρέπει να γίνεται καθημερινά. Αδειάστε την αμμοδόχο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή πιο συχνά εάν δεν χρησιμοποιείτε ειδική άμμο και πλύνετε το δίσκο με ζεστό νερό και σαπούνι.
Αποφύγετε τη χρήση απολυμαντικών, καθώς μπορεί να είναι τοξικά για τις γάτες.
Ποτέ δεν πρέπει να καθαρίζετε άμμο με απορρίμματα εάν είστε έγκυος, λόγω του κινδύνου τοξοπλάσμωσης - μολύνσεως που μπορεί να μεταφερθεί από εσάς στο αγέννητο μωρό σας. Εάν έχετε εκπαιδεύσει το γατάκι ή τη γάτα σας να χρησιμοποιεί την αμμοδόχο, αλλά παρατηρήσετε ότι ακόμα ουρούν μέσα στο σπίτι, μπορεί να είναι σημάδι της ασθένειας κατώτερης ουροφόρου οδού γάτας (FLUTD). Αυτό το θέμα υγείας μπορεί να είναι επώδυνο και δυνητικά επικίνδυνο, οπότε μιλήστε στον κτηνίατρό σας εάν έχετε κάποιες ανησυχίες σχετικά με αυτό ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας.
Ένα ζωτικό μέρος της εκπαίδευσης ενός γατιού είναι να του δείξετε πότε και πού πρέπει να γρατσουνίσει, έτσι ώστε να μην κατατρέψει τα έπιπλά σας!
Ένα ονυχοδρόμιο μπορεί να αποτελέσει μια καλή επιφάνεια για οποιεσδήποτε επιθυμίες για γρατσούνισμα της γάτας σας, αλλά ίσως χρειαστεί να της δείξετε πώς να το χρησιμοποιεί. Ξεκινήστε, δείχνοντας στο γατάκι ή τη γάτα σας το ονυχοδρόμιο, και κουνώντας ένα παιχνίδι γύρω-γύρω για να τα ενθαρρύνετε να παίξουν - όταν τα νύχια τους ακουμπήσουν την επιφάνειά του ονυχοδρομίου, θα καταλάβουν το σκοπό του.
Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να σηκώσετε τα μπροστινά πόδια του κατοικιδίου σας και μετά με καθοδικές κινήσεις να γρατσουνίσετε την επιφάνεια. Με αυτό τον τρόπο θα του έχετε δείξει πώς να χρησιμοποιεί το ονυχοδρόμιο και σύντομα θα δοκιμάσει να το χρησιμοποιήσει και μόνο του. Επίσης, το να προσθέσετε γατόχορτο(catnip) στο ονυχοδρόμιο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να το κάνετε λίγο πιο ελκυστικό για το κατοικίδιό σας!
Όταν η γάτα σας χρησιμοποιεί το ονυχοδρόμιο, ενθαρρύνετέ την. Το άρωμα που μένει στην επιφάνεια από το γρατσούνισμα της γάτας σας θα την προσελκύσει πίσω σε αυτή στο μέλλον.
Όπως τα μικρά παιδιά, τα γατάκια είναι γεμάτα με περιέργεια, ενθουσιασμό και ενέργεια! Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην θέλουν να παραμείνουν ακίνητα σε ένα μέρος, ή να νιώθουν ανήσυχα όταν τα αγκαλιάζετε, όσο κι αν σας λατρεύουν. Το ίδιο ισχύει και για τις γάτες σε μεγαλύτερη ηλικία που μπορεί να έχετε υιοθετήσει, οι οποίες όσο συνηθίζουν στο νέο περιβάλλον και τη νέα οικογένεια τους, μπορεί να θέλουν να εξερευνήσουν τον χώρο αντί να κοιμηθούν στην αγκαλιά σας.
Δώστε χρόνο στη γάτα σας για να μεγαλώσει ή για να προσαρμοστεί, και μην την πιέζετε να παραμείνει σε ένα μέρος ή να την πάρετε αγκαλιά αν δεν θέλει. Με λίγο χρόνο, κατανόηση και συμβιβασμό, η γάτα σας σύντομα θα θέλει να κάτσει στην αγκαλιά σας όσο το θέλετε κι εσείς!