Ίσως να έχετε παρατηρήσει μερικές γκρίζες τρίχες στον σκύλο σας ή να έχετε διαισθανθεί ότι έχει αρχίσει να κόβει λίγο ταχύτητα – αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό όσο περνούν τα χρόνια.
Αυτό συμβαίνει συνήθως περίπου στην ηλικία των επτά ετών, αλλά οι μεγαλόσωμες και γιγαντόσωμες φυλές μπορεί να παρουσιάσουν σημάδια γήρανσης λίγο νωρίτερα, ενώ για τους μικρόσωμους σκύλους, οι οποίοι σε γενικές γραμμές ζουν περισσότερα χρόνια, η λεγόμενη τρίτη ηλικία μπορεί να ξεκινά από τα οκτώ ή τα εννιά τους χρόνια.
Ο τρόπος ζωής (π.χ. παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση και το ιατρικό ιστορικό) παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσα χρόνια θα ζήσει ένας ηλικιωμένος σκύλος, αλλά αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα τελευταία χρόνια που θα ζήσετε μαζί μπορεί να είναι και τα πιο γεμάτα. Στο κάτω-κάτω, δεν είστε μόνο μεγαλύτεροι, αλλά και σοφότεροι πλέον!
Διαβάστε τις συμβουλές που σας δίνουμε παρακάτω για να δείτε πώς μπορείτε να κάνετε τα πιο προχωρημένα χρόνια της ζωής του σκύλου σας από τα πιο ικανοποιητικά που έχει ζήσει.
Η ζωή στο σπίτι
Όπως ακριβώς κι εμείς, ο σκύλος σας θα εκτιμήσει ένα μεγάλο μαλακό κρεβάτι όπου θα μπορεί να χουχουλιάζει, ειδικά αν πονούν οι αρθρώσεις του. Βάλτε το κάπου ζεστά και ήσυχα, μακριά από ρεύματα. Να φροντίζετε πάντα να υπάρχει κάπου κοντά ένα μπολ με καθαρό νερό, για να μην είναι αναγκασμένος να το ψάχνει ή να ανεβοκατεβαίνει άσκοπα τις σκάλες.
Όταν είστε έξω, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο ηλικιωμένος σκύλος σας δεν είναι τόσο ευκίνητος όσο ήταν κάποτε. Οι πόνοι στις αρθρώσεις του από την αρθρίτιδα μπορεί να μην τον αφήνουν να πηδήξει εύκολα έξω από το αυτοκίνητο ή μέσα σε αυτό, οπότε μπορεί να χρειαστεί να τον σηκώνετε, αν είναι μικρόσωμος, ή να εφοδιαστείτε με μια ράμπα αν ο ηλικιωμένος φίλος σας είναι μεγαλόσωμος.
Κάτι πολύ σημαντικό για τον ηλικιωμένο σκύλο σας είναι να αποφύγετε την παχυσαρκία, καθώς η αύξηση του βάρους του μπορεί να οδηγήσει σε ιατρικά προβλήματα. Παράλληλα με τη διατροφή του, πρέπει να φροντίσετε και για την τακτική άσκησή του. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να διαμορφώσετε από κοινού ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης για τον ηλικιωμένο σκύλο σας που να λαμβάνει υπόψη τυχόν υφιστάμενες καταστάσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα.
Όσο μεγαλώνει ο σκύλος σας, τόσο περισσότερο θα εκτιμά ένα συνεπές καθημερινό πρόγραμμα. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι σημαντικό για τη σωματική, νοητική και συναισθηματική υγεία του μεγαλύτερου σε ηλικία σκύλου.
Αν υποψιάζεστε ότι η ακοή του ηλικιωμένου σκύλου σας δεν είναι τόσο καλή όσο ήταν κάποτε, προσπαθήστε να αποφύγετε τυχόν αιφνιδιαστικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, αποφύγετε τους ξαφνικούς δυνατούς θορύβους όταν κοιμάται. Αντιστοίχως, αν η όρασή του δεν είναι πλέον τόσο καλή, σιγουρευτείτε ότι όλοι στο σπίτι ξέρουν ότι πρέπει να τον πλησιάζουν αργά και ήσυχα για να μην τρομάζει.
Να θυμάστε ότι κανείς μας δεν μικραίνει αντί να μεγαλώνει, οπότε να είστε ευγενικοί και υπομονετικοί με τον ηλικιωμένο σκύλο σας που προσπαθεί να συνηθίσει τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και το μυαλό του. Ως στοργικός ιδιοκτήτης, φροντίστε να του δίνετε την ίδια φροντίδα και προσοχή που του δίνατε πάντα – θα συνεχίσει να είναι το ίδιο ικανοποιητική. Με άριστη κτηνιατρική φροντίδα και μερικές αλλαγές στο καθημερινό σας πρόγραμμα, μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής του ηλικιωμένου σκύλου σας για πολλά χρόνια.
Η διατροφή του ηλικιωμένου σκύλου
Νέες ανάγκες
Ως ιδιοκτήτης ηλικιωμένου σκύλου, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι οι διατροφικές ανάγκες του αλλάζουν. Από την ηλικία των επτά ετών περίπου (ανάλογα με τη φυλή του), θα αρχίσει να αντιμετωπίζει τη ζωή λίγο πιο χαλαρά. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι είναι λιγότερο δραστήριοι και έχουν πιο αργό μεταβολισμό, οπότε δεν χρειάζονται πλέον τις ίδιες θερμίδες. Καθώς το σώμα τους επιβραδύνει, χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η τάση εναπόθεσης λίπους. Αυτό που χρειάζονται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι για να διατηρήσουν το υγιές βάρος τους είναι υψηλής ποιότητας, εύπεπτη πρωτεΐνη.
Μια ειδική τροφή για ηλικιωμένους σκύλους θα δώσει στον ηλικιωμένο σκύλο σας όλα όσα χρειάζεται και ενδέχεται να είναι επίσης πιο ήπια για το στομαχάκι και τα δόντια του. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τη σελίδα μας για το Πώς να ταΐζετε έναν ηλικιωμένο σκύλο.
Απώλεια όρεξης
Αν ο ηλικιωμένος σκύλος σας δεν φαίνεται πρόθυμος να φάει, ελέγξτε με τον κτηνίατρό σας ότι δεν υπάρχει κάποιος υποκείμενος ιατρικός λόγος που να προκαλεί αυτήν την κατάσταση. Η λύση θα μπορούσε να είναι πολύ απλή, όπως να τον ταΐζετε από λίγο και συχνά, να του προσφέρετε διαφορετικές υφές και γεύσεις ή να ζεσταίνετε λίγο την τροφή του για να βγάζει όλο το άρωμά της!
Τροφές της Purina για ηλικιωμένους σκύλους
Η Purina διαθέτει τροφές ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες των μεγαλύτερων σε ηλικία σκύλων. Για περισσότερες σχετικές πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο που αφορά τη διατροφή του ηλικιωμένου σκύλου.
Τακτικά τσεκ-απ
Όπως κι εμείς, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι μπορεί να είναι περισσότερο ευάλωτοι σε ορισμένα προβλήματα υγείας. Κάποια από αυτά ενδέχεται να είναι φυσιολογικό κομμάτι της διαδικασίας γήρανσης, αλλά υπάρχουν και προβλήματα υγείας στους ηλικιωμένους σκύλους που αντιμετωπίζονται εύκολα. Τα τακτικά τσεκ-απ είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία της υγείας του σκύλου σας σε μεγάλη ηλικία.
Επισκέψεις στον κτηνίατρο
Τα τακτικά τσεκ-απ είναι απαραίτητα για την υγεία του ηλικιωμένου σκύλου σας. Είναι τόσο απαραίτητα που κάποιες κτηνιατρικές κλινικές έχουν ειδικά τμήματα για πιο ηλικιωμένα κατοικίδια. Σε κάθε επίσκεψή σας, ο κτηνίατρός σας θα έχει την ευκαιρία να ζυγίσει τον ηλικιωμένο σκύλο σας και να τον εξετάσει εξονυχιστικά.
Αν υπάρχει κάτι που τον ανησυχεί, μπορεί να του πάρει αίμα και ούρα και να τα αναλύσει για συγκεκριμένες παθήσεις που είναι γνωστό πως επηρεάζουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία σκύλους. Οι εμβολιασμοί, οι αντιπαρασιτικές θεραπείες και οι προληπτικές θεραπείες για ψύλλους πρέπει να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του σκύλου σας.
Δέρμα, τρίχωμα και νύχια
Για να κρατήσετε το δέρμα, το τρίχωμα και τα νύχια του ηλικιωμένου σκύλου σας υγιή, εντάξτε στο πρόγραμμά σας μια ειδική περιποίηση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ειδικά αν πρόκειται για μακρύτριχη φυλή. Μια καλή ιδέα μπορεί να είναι να κάνετε τακτικά μπάνιο τον μεγαλύτερο σε ηλικία σκύλο σας, με προσοχή, όμως, αν έχει προβλήματα στις αρθρώσεις, και να σιγουρεύεστε πάντα ότι το νερό είναι ζεστό και το περιβάλλον ευχάριστο. Επίσης, θα πρέπει να προσέχετε και τα νύχια του, αφού τώρα που είναι λιγότερο δραστήριος μπορεί να μη φθείρονται όπως πριν. Αν υποψιάζεστε ότι δεν νιώθει άνετα ή αν παρατηρήσετε ότι κάποιο νύχι του έχει μπει μέσα στο δέρμα (όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού), φροντίστε να τον πάτε στον κτηνίατρο.
Οδοντιατρικοί έλεγχοι
Καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι έχουν την τάση να παρουσιάζουν προβλήματα στα ούλα και πλάκα στα δόντια, είναι σημαντικό να κάνετε ανά διαστήματα προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο στον ηλικιωμένο σκύλο σας, παράλληλα με τους τακτικούς ελέγχους για την υγεία του.
Σημάδια και συμπτώματα γήρανσης
Όπως και η αγάπη και η κατάλληλη διατροφή, το να γνωρίζει κανείς ποια είναι τα συμπτώματα της ηλικίας είναι σημαντικό κομμάτι της φροντίδας ενός κατοικίδιου, για να συνεχίσει να είναι όσο πιο υγιές και χαρούμενο γίνεται σε μεγάλη ηλικία. Όντας στο σπίτι, μπορεί να προσέξετε κάποια από τα ακόλουθα σημάδια γήρανσης και να τα αντιμετωπίσετε με τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας.
Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα ή αν σας ανησυχεί οποιαδήποτε άλλη ένδειξη ασθένειας, π.χ. εμετοί, διάρροια, ανορεξία, απώλεια ή αύξηση βάρους, απροθυμία άσκησης, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.
Η προσαρμοσμένη στις ανάγκες του διατροφή, η ιδιαίτερη φροντίδα και τρυφερότητα και τα τακτικά τσεκ-απ στον κτηνίατρο θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε τον ηλικιωμένο σκύλο σας τα τελευταία χρόνια της ζωής του.