Your Pet, Our Passion.
Puppy given food in bowls

Το κουτάβι σας και η διατροφή του

10 λεπτού διάβασμα

Το κουτάβι σας μπορεί τώρα να φαίνεται μικρό, αλλά θα μεγαλώσει απότομα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα! Μέσα σε 12 μήνες (έως 24 μήνες για τις μεγαλύτερες φυλές) θα είναι ένας πλήρως αναπτυγμένος ενήλικας.

Παράλληλα, το σώμα και ο εγκέφαλός του πρέπει να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα και μια άφθονη, καλής ποιότητας τροφή για κουτάβια θα το βοηθήσει στο μέγιστο να επιτευχθεί αυτό. Η τροφή αυτή είναι κάτι που θα χρειαστεί σίγουρα, αφού ένα υγιές, γεμάτο ενέργεια κουτάβι μπορεί να καίει μέχρι και διπλάσιες θερμίδες από έναν ενήλικο σκύλο!

Το γάλα της μαμάς είναι η ιδανική πρώτη τροφή για ένα κουτάβι καθώς περιέχει από τη φύση της όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να γίνει μεγάλο και δυνατό. Αν και τα κουτάβια είναι έτοιμα να απογαλακτιστούν στην ηλικία των έξι με οκτώ εβδομάδων, τα περισσότερα αρχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για τις στερεές τροφές στις τρεις με τέσσερις εβδομάδες – συνήθως χοροπηδώντας μέσα στο μπολ της μαμάς και γλείφοντας το φαγητό από τις πατούσες τους!

Αυτή είναι η καλύτερη εποχή για να αρχίσετε να τους δίνετε τροφή για κουτάβια. Αν επιλέξετε ξηρά τροφή, προσθέστε λίγο νερό και λιώστε την για να γίνει σαν λεπτός χυλός. Καθώς μεγαλώνει το κουτάβι σας, μπορείτε να προσθέτετε όλο και λιγότερο νερό για να αρχίσει η τροφή του να γίνεται όλο και πιο στεγνή. Μην μπείτε στον πειρασμό, όμως, να περάσετε πάρα πολύ γρήγορα στις στερεές τροφές, γιατί αν η μετάβαση αποκλειστικά σε στερεές τροφές γίνει υπερβολικά νωρίς, το ανώριμο γαστρεντερικό σύστημα του κουταβιού σας θα ταλαιπωρηθεί.

Τα κουτάβια βιάζονται να γνωρίσουν τον κόσμο γύρω τους και χρειάζονται πολλή ενέργεια για να τον εξερευνήσουν. Σε ό,τι αφορά το τι πρέπει να δίνουμε σε ένα κουτάβι να τρώει, οι έτοιμες τροφές για κουτάβια είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να προσφέρουν έναν απόλυτα ισορροπημένο συνδυασμό των θρεπτικών στοιχείων που χρειάζεται ένα κουτάβι. Οι τροφές για κουτάβια περιέχουν περισσότερες θερμίδες χωρίς καθόλου επιπλέον υλικό, για να τους δίνουν την ενέργεια που χρειάζονται για να αναπτυχθούν τόσο σωματικά όσο και νοητικά, χωρίς να επιβαρύνεται το μικροσκοπικό στομαχάκι τους.

Οι καλής ποιότητας τροφές για κουτάβια περιέχουν μεγάλες ποσότητες εύπεπτης πρωτεΐνης για να βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη των ιστών και των οργάνων τους και υψηλότερα επίπεδα βασικών μετάλλων, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος, καθώς και βιταμίνη D για να σχηματίσουν γερά κόκαλα και δόντια. Έτσι, εκτός κι αν έχετε διαφορετικές οδηγίες από τον κτηνίατρό σας, δεν χρειάζεται να δίνετε στο κουτάβι σας κανένα συμπλήρωμα διατροφής αν το ταΐζετε πλήρη τροφή για κουτάβια. Η Purina διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από προϊόντα που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Τι ποσότητα τροφής πρέπει να δίνετε στο κουτάβι σας

Πολύ συχνά, η όρεξη ενός κουταβιού είναι μεγαλύτερη από την κοιλίτσα του! Για να επιτύχετε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην απαραίτητη ποσότητα και την υπερβολική, να του δίνετε πολλές και μικρές μερίδες. 

Αυτό εξαρτάται από την ηλικία του, το μέγεθός του και τις συμβουλές που μπορεί να σας έχει δώσει ο κτηνίατρος. Δοκιμάστε να αρχίσετε με μια κουταλιά φαγητό περίπου πέντε φορές τη μέρα όσο ακόμη θηλάζει το κουτάβι σας και χρησιμοποιήστε σαν κανόνα τις ακόλουθες οδηγίες:Από το ξεκίνημα της στερεάς τροφής μέχρι τον πλήρη απογαλακτισμό (συνήθως στους δύο μήνες) -4-6 γεύματα τη μέρα.

  • Από 2-4 μηνών μέχρι 4 γεύματα ανά ημέρα.
  • Από 4-6 μηνών μέχρι 2-3 γεύματα ανά ημέρα.
  • Από τους 6 μήνες και μετά μέχρι 2 γεύματα ανά ημέρα (ανάλογα με τη ράτσα).

Μην μπείτε στον πειρασμό να ταΐζετε παραπάνω το κουτάβι σας, αφού η υπερβολική ποσότητα θα μπορούσε να αναστατώσει το στομαχάκι του ή να επιβαρύνει τον σκελετό του, αν πάρει πάρα πολύ βάρος πολύ γρήγορα. Κανένα από τα δύο δεν είναι καλό για την υγεία του κουταβιού σας, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στον υπολογισμό των γευμάτων του.

Να διαβάζετε πάντοτε προσεκτικά τις οδηγίες που δίνονται πάνω στη συσκευασία της τροφής –είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Η ακριβής ποσότητα που πρέπει να τρώει το κουτάβι σας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία του, τη ράτσα του, τυχόν ιατρικές καταστάσεις και το πόσο δραστήριο είναι –τα πιο παιχνιδιάρικα κουτάβια καίνε περισσότερη ενέργεια, οπότε χρειάζονται περισσότερη τροφή ως καύσιμο! Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το Εργαλείο Εκτίμησης Σωματικής Κατάστασης που σας παρέχουμε για να μετράτε το κουτάβι σας και να είστε σίγουρος(-η) ότι αναπτύσσεται σωστά και ότι δεν είναι λιποβαρές ή υπέρβαρο.

Το τακτικό ζύγισμα του κουταβιού σας θα σας βοηθήσει να διασφαλίζετε ότι έχει το βάρος που πρέπει για την ηλικία, το μέγεθος και τη φυλή του. Μπορείτε να το ζυγίζετε σπίτι ή, αν δεν ξέρετε πώς ακριβώς να το κάνετε, να ζητήσετε από το κτηνίατρό σας να σας δείξει ή να το κάνει ο ίδιος κατά τη διάρκεια του τσεκ-απ.

Αποφύγετε να ταΐζετε το κουτάβι σας αμέσως πριν ή μετά την άσκηση. Αντ’ αυτού, περιμένετε να περάσει μία ώρα μεταξύ φαγητού και δραστηριότητας. Μια καλή ιδέα μπορεί να είναι να συνηθίσετε το κουτάβι σας από νωρίς να ξεκουράζεται αμέσως μετά το φαγητό, για να αποφύγετε τον κίνδυνο στομαχικών διαταραχών ή ακόμη και πιο σοβαρών καταστάσεων, που εμφανίζονται ιδίως σε μεγαλόσωμες και γιγαντόσωμες ράτσες, στις οποίες στρίβει το στομάχι. Η κατάσταση αυτή, που είναι γνωστή ως συστροφή στομάχου (διάταση και στροφή στομάχου), είναι επείγον περιστατικό και απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

Να ταΐζετε το κουτάβι σας σε ένα ήσυχο σημείο, μακριά από τη βαβούρα του σπιτιού, όπου θα μπορεί να φάει χωρίς να το διακόψουν. Επιλέξτε μια επιφάνεια που καθαρίζεται εύκολα, όπως τα πλακάκια ή ένα χαλάκι ταΐσματος, και να σερβίρετε πάντα την τροφή για το κουτάβι σας σε καθαρό μπολ.

Κρατήστε τα παιδιά μακριά από το κουτάβι σας την ώρα που τρώει, για να μην αναγκαστεί να φάει πολύ γρήγορα ή να αισθανθεί ότι πρέπει να προστατεύσει το γεύμα του. Αν έχετε και άλλους σκύλους στο σπίτι, να τους ταΐζετε την ίδια ώρα, αλλά χωριστά, για να αποφεύγετε τους καβγάδες και το κλέψιμο φαγητού!

Ο τρόπος με τον οποίο δίνουμε σε ένα κουτάβι την τροφή του είναι εξίσου σημαντικός με το τι του δίνουμε να φάει.

Οι υγρές τροφές είναι καλύτερο να σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς μυρίζουν πιο θελκτικά και είναι πιο εύπεπτες. Αν φυλάτε την τροφή στο ψυγείο, να θυμάστε να τη βγάζετε από το ψυγείο περίπου μία ώρα πριν από την ώρα του γεύματος. Μπορείτε, επίσης, να τη ζεσταίνετε για λίγο στον φούρνο μικροκυμάτων, αλλά δεν πρέπει να είναι ποτέ καυτή.

Σε αντίθεση με τις υγρές τροφές που μπαγιατεύουν γρήγορα αν μείνουν εκτός ψυγείου, η ξηρά τροφή μπορεί να μείνει όλη τη μέρα χωρίς να χαλάσει. Στα περισσότερα κουτάβια αρέσει να τραγανίζουν την ξηρά τροφή τους, αλλά αν το δικό σας την προτιμά βρεγμένη ή αν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος για τον οποίο πρέπει να αποφεύγετε τις σκληρές τροφές, αφήστε την τροφή μέσα σε ένα μπολ με νερό έως και 30 λεπτά πριν τη σερβίρετε. Δεδομένου ότι το τραγάνισμα της ξηράς τροφής βοηθά επίσης στην απομάκρυνση της πλάκας από τα δόντια, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε στη διατροφή του σκύλου σας τακτικά ένα ειδικό σνακ για τα δόντια, αν προτιμά να τρώει την ξηρά τροφή του βρεγμένη. Να θυμάστε απλώς να συνυπολογίζετε τα συγκεκριμένα σνακ στις θερμίδες που παίρνει καθημερινά.

Όσο μεγαλώνει το κουτάβι σας, θα μεγαλώνει και η όρεξή του. Για να του δώσετε την επιπλέον ενέργεια που χρειάζεται για να τα βγάλει πέρα με την ανάπτυξή του και να χτίσει μυϊκό όγκο, θα πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα που του δίνετε.

Ανάλογα με τη ράτσα του, ένα κουτάβι έξι μηνών μπορεί να χρειάζεται καθημερινά έως και διπλάσιες θερμίδες σε σχέση με ένα κουτάβι δύο μηνών! Κατά γενικό κανόνα, αρχίστε να αυξάνετε το μέγεθος των μερίδων από τους έξι μέχρι τους 12 μήνες για τους μικρόσωμους σκύλους και, στη συνέχεια, να περάσετε σε τροφή για ενήλικους σκύλους. Στις πιο μεγαλόσωμες φυλές, θα πρέπει να αρχίσετε να αυξάνετε το μέγεθος των γευμάτων στους έξι μήνες και, στη συνέχεια, να μειώσετε ξανά την ποσότητα στους 12 μήνες, όταν θα έχει πλέον τελειώσει η περίοδος της ραγδαίας ανάπτυξής τους. Οι πιο μεγαλόσωμες αυτές ράτσες περνούν σε τροφή για ενήλικους σκύλους αργότερα, στην ηλικία των 18 με 24 μηνών.

Το βλέμμα των κουταβιών δεν έγινε διάσημο χωρίς λόγο: ξέρουν ακριβώς πώς να πάρουν αυτό που θέλουν, ειδικά όταν είναι να παρακαλέσουν για περισσότερο φαγητό! Για να έχει, όμως, το κουτάβι σας μια υγιή, ισορροπημένη διατροφή, προσπαθήστε να μη δίνετε σημασία στο ικετευτικό βλέμμα του όταν ζητά αποφάγια και μπουκίτσες από το φαγητό σας.

Αν ενδίδετε περιστασιακά, οι λιχουδιές δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνουν το 10% της συνολικής διατροφής του σκύλου σας, γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η αξία μιας ισορροπημένης τροφής ειδικά για σκύλους. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν μερικά τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε εντελώς:

  • Ποτέ μην ταΐζετε το κουτάβι σας ωμό κρέας. Για να μειώσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης και να σκοτώνετε τα βακτήρια, να μαγειρεύετε καλά το νωπό κρέας. Πριν το ταΐσετε, σιγουρευτείτε ότι δεν έχει μείνει κανένα κομματάκι από κόκαλο, ειδικά αν πρόκειται για κοτόπουλο και ψάρι, καθώς τα κόκαλα αυτά σπάνε εύκολα και μπορούν να κάνουν ζημιά στα δόντια του ή και να κολλήσουν στον λαιμό του.
  • Ποτέ μη δίνετε στον σκύλο σας σοκολάτα για ανθρώπους, γιατί είναι τοξική για τους σκύλους.
  • Τα κρεμμύδια, τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορεί να είναι και αυτά ιδιαίτερα τοξικά για τους σκύλους.

Στη διεύθυνση θα βρείτε μια πιο ολοκληρωμένη λίστα με τις ουσίες που μπορούν να βλάψουν το κουτάβι σας. 

Ακόμη κι αν το κουτάβι σας δείχνει πλήρως ανεπτυγμένο (στους έξι με οκτώ μήνες της ζωής του για τις μικρόσωμες φυλές και γύρω στους 24 μήνες για τις γιγαντόσωμες φυλές), εσωτερικά εξακολουθεί να είναι κουτάβι, οπότε μην μπείτε στον πειρασμό να αλλάξετε την τροφή του σε τροφή για ενήλικους σκύλους πάρα πολύ νωρίς!

Οι περισσότεροι σκύλοι εξακολουθούν να χρειάζονται τις επιπλέον θερμίδες και τα θρεπτικά στοιχεία που τους δίνει η τροφή για κουτάβια μέχρι την ηλικία των 12-24 μηνών (ή και περισσότερο αν πρόκειται για μεγαλόσωμους/γιγαντόσωμους σκύλους). Μόνο τότε είναι έτοιμοι για να περάσουν σε τροφή για ενήλικους σκύλους. Αν δεν γνωρίζετε πότε ακριβώς πρέπει να κάνετε τη μετάβαση από τη μία τροφή στην άλλη, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Εδώ θα βρείτε μερικές εύχρηστες συμβουλές από την Ομάδα PetCare της Purina Pro Plan για τη σωστή διατροφή του ενήλικου σκύλου σας.®

Το στομαχάκι του κουταβιού σας είναι πολύ ευαίσθητο και μπορεί να αναστατωθεί εύκολα αν αλλάξετε ξαφνικά την τροφή για κουτάβια που τρώει, για να περάσετε είτε από μια υγρή τροφή σε ξηρά (ή το αντίστροφο), είτε σε άλλη μάρκα, είτε από μια τροφή για κουτάβια σε τροφή για ενήλικους σκύλους.

Αν το έχετε μόλις φέρει σπίτι, θα ήταν καλό να συνεχίσετε να του δίνετε αρχικά την τροφή που σας συνέστησε ο εκτροφέας ή το κέντρο περίθαλψης, εκτός εάν υπάρχει εμφανές πρόβλημα.

Αν πρέπει να αλλάξετε την τροφή του, κάντε το σταδιακά για να του δώσετε χρόνο να προσαρμοστεί το στομαχάκι του. Προσθέστε λίγη από την καινούργια τροφή στην προηγούμενη, αυξάνοντας σταδιακά την αναλογία της καινούργιας τροφής στο μείγμα, μέσα στις επόμενες 7-10 ημέρες, μέχρι το κουτάβι σας να φτάσει να τρώει μόνο από την καινούργια τροφή.

Αν περνάτε από υγρή τροφή σε ξηρά, το κουτάβι σας μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο προσαρμογής. Θα μασάει περισσότερο την καινούργια τροφή, μπορεί να κάνει περισσότερο χρόνο να τη φάει και θα χρειάζεται σίγουρα περισσότερο νερό. Αν περνάτε από ξηρά τροφή σε υγρή, μην εκπλαγείτε αν το δείτε να πίνει λίγο λιγότερο νερό. Και σε αυτήν την περίπτωση, η υφή μπορεί να του φανεί περίεργη οπότε, αν έχει συνηθίσει να τραγανίζει ξηρά τροφή, ίσως να ήταν καλό να προσθέσετε στο φαγητό του μερικά μπισκοτάκια.

Να θυμάστε ότι μία μερίδα ξηράς τροφής θα φαίνεται μικρότερη από μία μερίδα υγρής τροφής και, δεδομένου ότι η ξηρά τροφή είναι γενικά πιο συμπυκνωμένη σε ενέργεια από τις υγρές τροφές, το κουτάβι σας μπορεί να χρειάζεται να τρώει αναλογικά μεγαλύτερη ποσότητα υγρής τροφής για να πάρει τις ίδιες θερμίδες.

Ακολουθώντας τις συμβουλές μας για το πώς πρέπει να ταΐζετε το κουτάβι σας θα μπορέσετε να έχετε έναν χαρούμενο και υγιή σκύλο με άφθονη ενέργεια για να παίζετε μαζί του!

Μάθετε περισσότερα για τις τροφές για σκύλους της PURINA.®