Your Pet, Our Passion.
Dog eating from bowl

Η διατροφή του ενήλικου σκύλου

12 λεπτού διάβασμα

Από τη στιγμή που το μικροσκοπικό κουτάβι σας έχει γίνει πλέον ένας πλήρως ανεπτυγμένος σκύλος, είναι ώρα να αποχαιρετίσετε την τροφή για κουτάβια και να περάσετε σε τροφή για ενήλικους σκύλους. Αυτό συμβαίνει συνήθως περίπου στην ηλικία των 12 μηνών για τις μικρόσωμες φυλές και των 24 μηνών για τις γιγαντόσωμες.

Για να είναι πάντα χαρούμενος και υγιής και σε άριστη σωματική κατάσταση, η διατροφή του πρέπει να περιλαμβάνει ούτε λίγο ούτε πολύ 37 συγκεκριμένα θρεπτικά στοιχεία! Τα στοιχεία αυτά πρέπει να είναι προσεκτικά ισορροπημένα και να καλύπτουν τις πέντε βασικές ομάδες θρεπτικών συστατικών: πρωτεΐνες, λίπη και έλαια, μέταλλα, βιταμίνες και υδατάνθρακες. Και, φυσικά, η διατροφή του πρέπει να περιλαμβάνει και νερό.

Εδώ θα βρείτε μερικές εύχρηστες συμβουλές από την Ομάδα PetCare της Purina για να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τη σωστή τροφή για τον σκύλο σας.

Γνωρίστε τις διαθέσιμες επιλογές

Το αν θα αποφασίσετε να του δίνετε υγρή ή ξηρά τροφή είναι πραγματικά θέμα ιδιαίτερης προτίμησης – τόσο δικής σας όσο και του σκύλου σας. Ο συνδυασμός υγρής και ξηράς τροφής είναι καλός για τα δόντια του σκύλου σας και μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο αν ο σκύλος σας είναι εξοικειωμένος και με τους δύο τύπους τροφής σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξετε κάποια στιγμή την τροφή του. Όπως οι άνθρωποι, οι σκύλοι έχουν και αυτοί ιδιαίτερες προτιμήσεις, οπότε ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε αρκετές τροφές μέχρι να βρείτε εκείνη που του αρέσει περισσότερο.

Όποια κι αν επιλέξετε, θα διαπιστώσετε ότι οποιαδήποτε καλής ποιότητας, πλήρης τροφή για ενήλικους σκύλους θα προσφέρει στον σκύλο σας τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται στη σωστή ισορροπία.

Αν ο σκύλος σας αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, όπως δερματικές ή στομαχικές ευαισθησίες, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας υποδείξει κάποια εξειδικευμένη τροφή για ενήλικους σκύλους.

Από τη στιγμή που θα βρείτε τη σωστή τροφή για τον σκύλο σας, δεν θα χρειαστεί κανονικά να την αλλάξετε ξανά, μέχρι να αρχίσει να θεωρείται «ηλικιωμένος», σε ηλικία περίπου 6-7 ετών. Διαβάστε περισσότερα για τη διατροφή του ηλικιωμένου σκύλου.

Να παρακολουθείτε πάντα τη σωματική κατάσταση του σκύλου σας αφού οποιαδήποτε απώλεια ή πρόσληψη βάρους μπορεί να είναι ένδειξη ότι πρέπει να επανεξετάσετε τη διατροφή του.

 

Ποικιλία τροφών για ενήλικους σκύλους

Στην αγορά θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από διατροφικά ισορροπημένες τροφές για ενήλικους σκύλους, ειδικά σχεδιασμένες για τις ιδιαίτερες ανάγκες του τετράποδου φίλου σας. Αυτό σημαίνει ότι έχετε περισσότερες επιλογές σε ό,τι αφορά το τι θα δίνετε στον σκύλο σας να τρώει.

Η φυλή, το μέγεθος, η ηλικία, ο τρόπος ζωής και η κατάσταση της υγείας επηρεάζουν όλα σημαντικά τις επιλογές σας:

 

  • Οι πιο μικρόσωμες φυλές έχουν γρηγορότερο μεταβολισμό, που σημαίνει ότι καίνε ενέργεια με πολύ πιο υψηλούς ρυθμούς. Ανάλογα με τη σωματική κατάσταση και το επίπεδο δραστηριότητάς τους, κάποιοι σκύλοι ενδέχεται να χρειάζονται διπλάσιες θερμίδες καθημερινά σε σχέση με πιο μεγαλόσωμες φυλές. Οι καλύτερες τροφές για μικρόσωμους σκύλους περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη και είναι πλούσιες σε λιπαρά και υδατάνθρακες, για να τους προσφέρουν την επιπλέον ενέργεια που χρειάζονται. Επιπλέον, το μέγεθος της κροκέτας είναι μικρότερο για να ταιριάζει στο μικρότερο μέγεθος του στόματος και του στομάχου τους.
  • Οι πιο μεγαλόσωμες φυλές μπορεί να έχουν πιο αργό μεταβολισμό, αλλά σίγουρα έχουν μεγαλύτερη όρεξη! Οι ειδικά σχεδιασμένες για μεγαλόσωμες φυλές τροφές έχουν μεγαλύτερο, πιο ικανοποιητικό, μέγεθος κροκέτας που αναγκάζει τους μεγαλόσωμους σκύλους να μασάνε περισσότερο, ώστε να μην καταπίνουν βιαστικά το φαγητό τους. Η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και οι πιο συμπυκνωμένες πρωτεΐνες βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, ελαχιστοποιώντας την επιβάρυνση των αρθρώσεων και των ζωτικών οργάνων τους, ενώ περιέχει και και γλυκοζαμίνη για την ενίσχυση των ίδιων των αρθρώσεων.
  • Αν ο σκύλος σας είναι ιδιαίτερα δραστήριος ή αν είναι σκύλος εργασίας, θα μπορούσατε ενδεχομένως να επιλέξετε μια ειδικά σχεδιασμένη τροφή που να ταιριάζει στο «δραστήριο» τρόπο ζωής του. Αυτή θα του προσφέρει υψηλότερα επίπεδα λιπαρών, πρωτεΐνης και βιταμινών, όπως η βιταμίνη B12, για να τον βοηθούν να παίρνει περισσότερη ενέργεια από την τροφή του. Η βιταμίνη E μπορεί επίσης να βοηθήσει τους κουρασμένους μυς να επανέλθουν γρηγορότερα ύστερα από περιόδους εντατικής άσκησης.
  • Γενικά συνιστάται τα θηλυκά που κυοφορούν να περνούν ξανά σε καλής ποιότητας τροφή για κουτάβια, για να παίρνουν τις επιπλέον θερμίδες και τα υψηλότερα επίπεδα βασικών θρεπτικών στοιχείων που χρειάζονται.
  • Οι λιγότερο δραστήριοι σκύλοι χρειάζονται λιγότερα λιπαρά, οπότε μια «light» τροφή θα μπορούσε να τα βοηθήσει να μην πάρουν βάρος.
  • Κάποιοι σκύλοι μπορεί να αναπτύξουν ευαισθησίες σε ορισμένες ομάδες τροφών ή μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας που απαιτούν ειδική διατροφή. Ο κτηνίατρός σας θα μπορέσει να σας συστήσει μια κατάλληλη διατροφή για τις ανάγκες του σκύλου σας.

Αν δεν είστε σίγουρος/σίγουρη ποια τροφή είναι η σωστή για τον σκύλο σας, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας ή τον/τη βοηθό του. 

Να βάζετε στον σκύλο σας να τρώει σε ένα ήσυχο σημείο, μακριά από τη βαβούρα του σπιτιού. Σερβίρετε πάντα την τροφή του σκύλου σε καθαρό μπολ, πάνω σε μια επιφάνεια που καθαρίζεται εύκολα, όπως τα πλακάκια. Αν δείτε ότι το μπολ του σκύλου σας γλιστράει στο πάτωμα, χρησιμοποιήστε ένα αντιολισθητικό σκεύος ή ένα χαλάκι ταΐσματος από ελαστικό.

Οι σκύλοι που καταβροχθίζουν πολύ γρήγορα το φαγητό τους μπορεί να ωφεληθούν από ένα ειδικό μπολ κατά της λαιμαργίας (anti-gulp) που βοηθά να μην τρώνε γρήγορα, ενώ για τους μεγαλύτερους σε ηλικία σκύλους – ή εκείνους που λερώνουν πολύ όταν τρώνε – ίσως είναι καλύτερο ένα υπερυψωμένο μπολ για σκύλους.

Αν έχετε και άλλους σκύλους στο σπίτι, να τους ταΐζετε την ίδια ώρα, αλλά χωριστά τον έναν από τον άλλο, για να αποφύγετε παρενοχλήσεις και καβγάδες.

Σε ό,τι αφορά το τάισμα του σκύλου, προσπαθήστε να σερβίρετε τις υγρές τροφές (κονσέρβες/δισκάκια/σακουλάκια) σε θερμοκρασία δωματίου, για να μυρίζουν πιο θελκτικά και να είναι πιο εύπεπτες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τις βγάζετε από το ψυγείο περίπου μία ώρα πριν από το τάισμα. Μπορείτε επίσης να τις βάζετε για λίγο στον φούρνο μικροκυμάτων για να ζεσταθούν, αλλά δεν πρέπει ποτέ να καίνε. 

Οι υγρές τροφές μπαγιατεύουν γρήγορα, οπότε προσπαθήστε να μην τις αφήνετε εκτός ψυγείου. Από τη στιγμή που θα ανοιχθεί, μια υγρή τροφή δεν πρέπει να μένει ποτέ πάνω από 24 ώρες, ακόμη και στο ψυγείο. 

Η ξηρά τροφή, αντιθέτως, μπορεί να μείνει έξω κατά τη διάρκεια της μέρας χωρίς να χαλάσει. Να την αποθηκεύετε σε καθαρό, ξηρό περιβάλλον, ιδανικά μέσα σε αεροστεγές δοχείο ή κουτί που ξανακλείνει, για να κρατήσει τα αρώματά της και να μην μπαγιατέψει.

Στους περισσότερους σκύλους αρέσει να τραγανίζουν την ξηρά τροφή τους, αλλά αν το δικό σας κατοικίδιο την προτιμά με λίγο νερό ή αν υπάρχει ιατρικός λόγος για τον οποίο πρέπει να αποφεύγετε τις σκληρές τροφές, μουλιάστε την τροφή μέσα σε ένα μπολ με νερό έως και 30 λεπτά πριν τη σερβίρετε. Δεδομένου ότι η ξηρά τροφή βοηθά επίσης στην απομάκρυνση της πλάκας από τα δόντια, αν της προσθέτετε νερό, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε στη διατροφή του σκύλου σας τακτικά ένα ειδικό σνακ για τα δόντια. Να θυμάστε, όμως, ότι το τακτικό βούρτσισμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε τα οδοντικά προβλήματα στους σκύλους.

Μην ασκείτε ποτέ τον σκύλο σας μία ώρα πριν ή μετά το φαγητό. Οι μεγαλόσωμοι και γιγαντόσωμοι σκύλοι κινδυνεύουν από διάταση ή συστροφή στομάχου (γαστρική διάταση και συστροφή), μια κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση. Τα συμπτώματά της είναι, μεταξύ άλλων, διάταση της κοιλιάς, προσπάθειες ρεψίματος και εμετού και συμπεριφορά που δείχνει έντονη ενόχληση. Αν ανησυχείτε για τον σκύλο σας, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

Πόσο πρέπει να ταΐζω τον σκύλο μου;

Η ποσότητα της τροφής που πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας εξαρτάται από τη φυλή του, τον τρόπο ζωής του και τη σωματική του κατάσταση. Να ακολουθείτε τον οδηγό που υπάρχει στο πίσω μέρος της συσκευασίας, αλλά να θυμάστε ότι ο οδηγός είναι εκεί μόνο σαν σημείο εκκίνησης.

Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και το σημαντικότερο είναι να τρώει αρκετά για να κρατήσει μια υγιή, λεπτή γραμμή.

Στο ιδανικό βάρος, θα πρέπει να μπορείτε να αισθάνεστε, αλλά όχι να βλέπετε, τα πλευρά του αρκετά εύκολα, χωρίς να καλύπτονται από ένα παχύ στρώμα λίπους. Όταν τον κοιτάτε από ψηλά, η μέση του, πίσω από τα πλευρά του, θα πρέπει να είναι ορατή ξεκάθαρα και να μη σχηματίζονται πτυχές στα πλάγια όταν περπατάει.

Πρέπει να δίνω στον σκύλο μου λιχουδιές;

Σε κάθε σκύλο αξίζει να έχει κάπου-κάπου μια λιχουδιά που έχει κερδίσει με την αξία του, αλλά κάθε φορά που του δίνετε μπουκίτσες δεν πρέπει να ξεχνάτε να αφαιρείτε αυτές τις επιπλέον θερμίδες από το κυρίως γεύμα του για μην τον παραταΐζετε. Τώρα, η ποσότητα και η συχνότητά τους εξαρτάται από το είδος της λιχουδιάς που επιλέγετε. Γενικά, οι λιχουδιές και τα μπισκότα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 15% των θερμίδων που καταναλώνει καθημερινά ο σκύλος σας ή το 10% αν του δίνετε μικρότερες λιχουδιές επιβράβευσης με βάση το κρέας.

Αν ο σκύλος σας ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή που σας έχει συστήσει ο κτηνίατρος, ίσως να μην μπορεί να απολαμβάνει τις ίδιες λιχουδιές με τους φίλους του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει καμία λιχουδιά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια μικρή ποσότητα από το καθημερινό φαγητό του σαν λιχουδιά και για την εκπαίδευσή του.

Κάποιες λειτουργικές λιχουδιές, όπως εκείνες που προορίζονται για τη φροντίδα των δοντιών, κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη, ανάλογα με το βάρος του σκύλου σας. Αν και μπορεί να καλύπτουν έως και το 30% περίπου των θερμιδικών αναγκών του σκύλου σας, είναι εμπλουτισμένες με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για να συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Όπως και με την τροφή, να διαβάζετε τις οδηγίες της συσκευασίας και, αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με το πόσες λιχουδιές πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας ή τον/τη βοηθό του.

 

Τι δεν πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας να τρώει

Δεν πρέπει να γνωρίζετε μόνο τι πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας να τρώει, αλλά και τι δεν πρέπει. Το ικετευτικό βλέμμα των σκύλων δεν έχει γίνει διάσημο χωρίς λόγο: ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν για να μας πείσουν να τους δώσουμε λιχουδιές! Θα πρέπει να προσπαθήσετε να μη δίνετε στον σκύλο σας αποφάγια από το τραπέζι, γιατί υπάρχει κίνδυνος να διαταράξετε την αξία της ισορροπημένης τροφής που τρώει. Αν όμως του δίνετε μια μπουκίτσα κάπου-κάπου, να θυμάστε ότι δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνει το 10% των θερμίδων που καταναλώνει ημερησίως. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες τροφές που πρέπει πάση θυσία να αποφύγετε να δώσετε στον σκύλο σας:

  • Ωμό κρέας. Το ωμό κρέας μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, οπότε, αν πρόκειται να του δώσετε κρέας, να φροντίζετε να μην έχει καρυκεύματα και να το μαγειρεύετε καλά για να σκοτώνονται τα βακτήρια.
  • Κόκαλα. Τα κόκαλα του κοτόπουλου και του ψαριού σπάνε εύκολα και μπορούν να κάνουν ζημιά στα δόντια του ή και να κολλήσουν στον λαιμό του. Το ίδιο ισχύει και για τα μεγαλύτερα κόκαλα. Παρ’ ότι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να δίνουμε μεγάλα κόκαλα στους σκύλους, υπάρχει επίσης κίνδυνος να κολλήσουν στον λαιμό του καθώς σπάνε, οπότε καλό είναι να μη τα δίνετε στο κατοικίδιό σας.
  • Σοκολάτα για ανθρώπους.
  • Κρεμμύδια, σταφύλια και σταφίδες, αφού μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξικά για τους σκύλους.

Στη διεύθυνση θα βρείτε μια πιο ολοκληρωμένη λίστα με τις ουσίες που μπορούν να βλάψουν τον σκύλο σας.

 

Πώς να αλλάξετε τροφή στον σκύλο σας

labrador being served winalot wet dog food
  • Αναμείξτε μια μικρή ποσότητα από την καινούργια τροφή στην τροφή που τρώει ή δώστε του τις δύο τροφές χωριστά.
  • Μέσα στις επόμενες 7-10 ημέρες, αυξήστε σταδιακά την ποσότητα της καινούργιας τροφής, μειώνοντας την ποσότητα της προηγούμενης, μέχρι να φτάσει να τρώει μόνο από την καινούργια.

Αν από μια υγρή τροφή περνάτε σε ξηρά τροφή, ο σκύλος σας θα πρέπει να συνηθίσει την καινούργια υφή της τροφής του. Στην αρχή μπορεί να μασάει περισσότερο την τροφή του, να κάνει περισσότερο χρόνο να φάει και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα θέλει περισσότερο νερό.

Αν περνάτε από ξηρά τροφή σε υγρή, μπορεί να πίνει λίγο λιγότερο νερό και μπορεί να του φανεί παράξενο ότι δεν είναι τραγανή. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε πάντα να προσθέσετε στο φαγητό του μερικά μπισκοτάκια. Να θυμάστε ότι μία μερίδα ξηράς τροφής μπορεί να φαίνεται μικρότερη από μία μερίδα τροφής σε κονσέρβα. Αυτό συμβαίνει επειδή η ξηρά τροφή είναι, γενικά, πιο πλούσια σε θερμίδες, οπότε ο σκύλος σας παίρνει την ίδια ενέργεια καταναλώνοντας αναλογικά μικρότερη ποσότητα τροφής σε σχέση με την υγρή.

Αν ο σκύλος σας αρνείται να φάει την καινούργια τροφή, ακόμη κι αν σας την έχει συστήσει ο κτηνίατρος, θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας, γιατί μπορεί να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που αρνείται να φάει. Μην ανησυχείτε. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι υπάρχει κι άλλη τροφή που μπορείτε να δοκιμάσετε.

 

Μάρκες Purina για ενήλικους σκύλους

Η Purina παράγει πολλές από τις κορυφαίες τροφές για ενήλικους σκύλους, σε ξηρά και υγρή μορφή, κάθε μία αποτέλεσμα των τελευταίων επιστημονικών επιτευγμάτων σε επίπεδο ποιότητας, γεύσης και θρεπτικής αξίας. Ό,τι είδους τροφή κι αν επιλέξετε, υγρή ή ξηρά, διαθέτουμε μια εξαιρετική ποικιλία από συνταγές για κάθε στάδιο ζωής, για να είναι πάντα ο σκύλος σας χαρούμενος και υγιής.

Μάθετε περισσότερα για τις τροφές για σκύλους της PURINA.®