Your Pet, Our Passion.
Γάτα που χαλαρώνει στην αγκαλιά του ιδιοκτήτη

Συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη της γάτας σας

5 λεπτού διάβασμα

Η γάτα σας θα κάνει γατάκια – υπέροχα νέα! Oμως, μην ξεχνάτε μέσα στον ενθουσιασμό σας ότι το ζωάκι σας μπορεί να χρειαστεί περισσότερη φροντίδα, υποστήριξη και στοργή όσο είναι έγκυος.

Η ομάδα PetCare της Purina έχει να σας δώσει εξαιρετικές συμβουλές σχετικά με τη φροντίδα της εγκύου γάτας, για να είναι τόσο η μαμά όσο και τα μικρά της όσο πιο χαρούμενοι και υγιείς γίνεται.

Διατροφή

Η επιπλέον πρωτεΐνη και ενέργεια θα βοηθήσουν τη γάτα σας να παραμείνει δυνατή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι απλές τροφές για ενήλικες γάτες είναι ιδανικές για την καθημερινή διατροφή της γάτας, αλλά δεν περιέχουν τα επιπλέον θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται μια μέλλουσα μανούλα. Σας συνιστούμε να αρχίσετε να δίνετε ξανά στη γάτα σας τροφή για γατάκια, από την αρχή της εγκυμοσύνης μέχρι και μετά τον απογαλακτισμό των μικρών της.

Το να τρέφεται η γάτα σας με τροφή για γατάκια ωφελεί και τα μικρά που μεγαλώνει, αφού δεν είναι μόνο ότι θα παίρνουν από τη μαμά τους γάλα υψηλής ποιότητας, αλλά θα τα βοηθήσει επίσης να περάσουν σε στερεά τροφή, καθώς θα την αντιγράφουν, δοκιμάζοντας την τροφή που τρώει εκείνη.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της η γάτα σας θα πεινάει περισσότερο και, συνήθως, οι μερίδες τροφής μιας εγκύου γάτας διπλασιάζονται σε μέγεθος μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης της. Καθώς ανοίγει η όρεξή της, το σωματικό βάρος της γάτας σας θα αρχίσει λογικά να αυξάνεται. Είναι φυσιολογικό το βάρος της να αυξηθεί περίπου 40%-50% κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε μιλήστε με τον κτηνίατρό σας αν τη βλέπετε ανόρεχτη ή αν χάνει βάρος.

Η γάτα σας θα χάσει λογικά το παραπάνω βάρος κατά τη διάρκεια των 3-4 εβδομάδων που διαρκεί η γαλουχία.

Τα πιο συχνά αλλά μικρότερα σε μέγεθος γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας θα τη βοηθήσουν να παραμείνει γεμάτη ενέργεια. Μπορείτε επίσης να αφήσετε έξω ξηρά τροφή για να μασουλά καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, ανάλογα με το καθημερινό σας πρόγραμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ενότητα «Διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας».

Η πρόσβαση σε φρέσκο νερό είναι εξίσου σημαντική όσο και η αύξηση της ποσότητας της τροφής της, ειδικά αν τρώει ξηρά τροφή. Η κατανάλωση άφθονου νερού είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνει ενυδατωμένη και υγιής η γάτα.

Δοκιμάστε να βάλετε ένα-δύο μπολ με νερό στα σημεία του σπιτιού σας όπου περνά τον περισσότερο χρόνο της, για να μπορεί να ξεδιψά εύκολα και τακτικά.

Φροντίδα εγκυμονούσας γάτας

Χάδια

Καθώς αρχίζουν να εκκρίνονται οι ορμόνες της εγκυμοσύνης, η γάτα σας είναι πιθανό να γίνει περισσότερο αγαπησιάρα και να ζητά περισσότερα χάδια. Η αγάπη και η στοργή είναι μεγάλο κομμάτι της φροντίδας μιας εγκύου γάτας και είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, καθώς αλλάζει το σώμα της, θα πρέπει να προσέχετε πώς την πιάνετε.

Παρ’ ότι δεν είναι επικίνδυνο να χαϊδεύετε την έγκυο γάτα σας, προσπαθήστε να αποφεύγετε την κοιλίτσα της. Η περιοχή αυτή θα είναι πολύ ευαίσθητη και οποιοδήποτε άγγιγμα θα μπορούσε να την κάνει να αισθανθεί άβολα ή να βλάψει τα μικρά της. Αν πρέπει πραγματικά να σηκώσετε τη γάτα σας, προσπαθήστε να τη σηκώσετε περνώντας το χέρι σας κάτω από τα πίσω πόδια της και όχι από την κοιλιά.

Όσο πλησιάζει η μέρα που θα γεννήσει, προσπαθήστε να αποφύγετε τις θορυβώδεις δραστηριότητες και να της παρέχετε ηρεμία αν μπορείτε. Πρέπει να τη βοηθήσετε να είναι όσο πιο ήρεμη γίνεται σε αυτή τη φάση και οτιδήποτε περιλαμβάνει υπερβολική ένταση θα μπορούσε να της προκαλέσει στρες.

Εμβόλια

Πριν την εγκυμοσύνη καλό είναι η γάτα σας να έχει ολοκληρώσει με όλα της τα εμβόλια. Οι υγιείς μητέρες θωρακίζουν με αντισώματα τα γατάκια τους όταν τα θηλάζουν, οπότε είναι καλό να διασφαλίσετε ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων της είναι όσο πιο ψηλά γίνεται. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να της κάνει αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγξει τα επίπεδα των αντισωμάτων της και να επιβεβαιώσει αν χρειάζεται να εμβολιαστεί ή όχι.

Παράσιτα

Δεδομένου ότι τα εντερικά παράσιτα μπορούν να περάσουν από τη μαμά στα γατάκια, είναι σημαντικό να συνεχίσετε την αντιπαρασιτική θεραπεία καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Θα πρέπει επίσης να συνεχίσετε και την προληπτική θεραπεία για τους ψύλλους – απλά επιβεβαιώστε με τον κτηνίατρό σας ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιείτε είναι ασφαλή για την ίδια και τα γατάκια της.

Επιπλοκές

Οι γάτες είναι τυχερές επειδή έχουν συνήθως πολύ εύκολη και ομαλή εγκυμοσύνη. Οι επιπλοκές εγκυμοσύνης στις γάτες είναι σπάνιες και περιορίζονται συνήθως σε αποβολές που γίνονται στην πρώτη φάση της εγκυμοσύνης.

Αποβολή

Αν η γάτα σας αποβάλλει, δεν πρόκειται να ταραχθεί από το γεγονός και είναι απίθανο να το παρατηρήσετε εκτός και αν συμβεί σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Αν η γάτα σας αποβάλλει σε προχωρημένη φάση της εγκυμοσύνης της, επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για ένα τσεκ-απ για να σιγουρευτείτε ότι δεν κινδυνεύει από κάποια μόλυνση.

Καισαρική

Αν και τα προβλήματα κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι σπάνια, η πιθανότητα να χρειαστεί να γίνει καισαρική τομή δεν αποκλείεται. Αυτό μπορεί να συμβεί αν η μητέρα έχει, κατά το παρελθόν, υποστεί κάποιο τραύμα στη λεκάνη (όπως ένα κάταγμα) ή αν η φυλή της είναι γνωστή για το ασυνήθιστα μεγάλο μέγεθος κεφαλής ή σώματος, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των Περσικών.

Η γάτα σας μπορεί να χρειαστεί επίσης καισαρική αν έχει αρχίσει η διαδικασία τοκετού, αλλά προσπαθεί να γεννήσει πάνω από μία ώρα χωρίς αποτέλεσμα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας για βοήθεια.

Άλλες επιπλοκές

Οι γάτες είναι πολύ πιο απίθανο από τους σκύλους να παρουσιάσουν πρόβλημα ανεπάρκειας ασβεστίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά (εκλαμψία).

Ωστόσο, για να είστε ασφαλείς, να είστε επιφυλακτικοί αν δείτε να έχει μυϊκούς σπασμούς, νευρικότητα ή ανησυχία – αυτά είναι όλα συμπτώματα εκλαμψίας η οποία μπορεί στο τέλος να καταλήξει σε σπασμούς αν δεν αντιμετωπιστεί.

Δημιουργία προσωπικού χώρου γάτας

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες της εγκυμοσύνης της, ενθαρρύνετε τη γάτα σας να μένει μέσα στο σπίτι για να διασφαλίσετε ότι δεν θα γεννήσει εκτός σπιτιού. Μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας να προετοιμαστεί για τον τοκετό, δημιουργώντας μια «φωλιά» στην οποία θα μπορεί να ξεκουράζεται άνετα και την οποία θα χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της γέννας αλλά και μετά.

Eνα χαρτόκουτο γεμάτο καθαρά σεντόνια, κουβερτάκια ή πετσέτες είναι μια χαρά. Σιγουρευτείτε ότι το κουτί είναι αρκετά μεγάλο και ψηλό για να χωράει άνετα τη μαμά και τα μικρά της και να μην μπορεί να δραπετεύσει κανένα ριψοκίνδυνο γατάκι! Κρατήστε τη φωλιά σε έναν ζεστό χώρο, σε θερμοκρασία δωματίου, για να νιώθει αναπαυτικά.

Μην εκπλαγείτε αν η εγκυμονούσα γάτα σας επιλέξει να γεννήσει σε κάποιο άλλο μέρος και όχι στη φωλιά που της ετοιμάσατε. Αν συμβεί αυτό, μη φοβηθείτε να μετακινήσετε τα γατάκια στη φωλιά μετά τη γέννησή τους. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν αγγίξετε τα γατάκια μετά τη γέννα – η γάτα σας δεν θα εγκαταλείψει, ούτε θα τραυματίσει τα γατάκια της επειδή τα πιάσατε. Η μητέρα μπορεί να πάρει τα γατάκια της και να τα ξαναπάει στη φωλιά της αφού τα μετακινήσετε, αλλά μη διστάσετε να τα ξαναμεταφέρετε αν θεωρείτε ότι θα ήταν πιο άνετα αλλού. Σιγουρευτείτε ότι το νέο σημείο στο οποίο τα μεταφέρετε παραμένει ζεστό όταν δεν είναι εκεί η μαμά τους για να τα ζεσταίνει – σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλαράκι τύπου bean bag που μπαίνει στον φούρνο μικροκυμάτων και όχι θερμοφόρα, για να μην την τρυπήσουν τα γατάκια με τα δοντάκια ή τα νυχάκια τους!