Υπάρχουν πολλές ουσίες –σε τρόφιμα, στο περιβάλλον ή αλλού –που μπορεί να είναι δυνητικά δηλητηριώδεις για τον σκύλο σας. Ορισμένες από αυτές θα είναι προφανείς, όπως τα καθαριστικά, τα δηλητήρια για τα ποντίκια κλπ. Κάποιες μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να τις γνωρίζετε και να λάβετε μέτρα πρόληψης, όπως τα φυτά.
Για παράδειγμα, γνωρίζετε ότι ορισμένα κοινά για τον άνθρωπο τρόφιμα μπορεί να είναι τοξικά για τον σκύλο σας; Τροφές όπως το ραβέντι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σπανάκι, το παντζάρι, τα μανιτάρια, οι καρποί macadamia, η καφεΐνη, οι σουλτανίνες, τα σταφύλια και η σοκολάτα. Σε κάποιες περιπτώσεις, και η παραμικρή ποσότητα μπορεί να είναι τοξική, όπως στην περίπτωση της σοκολάτας.
Για να είναι ο σκύλος σας ασφαλής και γερός, δημιουργήσαμε τον ακόλουθο οδηγό για να ξέρετε τι είναι και τι δεν είναι ασφαλές να τρώει.
Φυτά που μπορεί να είναι δηλητηριώδη για τους σκύλους
Εννοείται ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε ποια φυτά μπορεί να βλάψουν ενδεχομένως τον σκύλο σας. Για να βοηθήσουμε, δημιουργήσαμε την παρακάτω λίστα. Παρακαλούμε σημειώστε ότι, αν και είναι εκτενέστατη, η λίστα δεν περιλαμβάνει τα πάντα. Να θυμάστε να προσέχετε ιδιαίτερα τον σκύλο σας αν έχετε κάποια από αυτά τα φυτά στο σπίτι ή στον κήπο σας και σκεφτείτε την πιθανότητα να τα απομακρύνετε.
- Αλόη η γνησία (αλόε βέρα)
- Βερίκοκο (κουκούτσι)
- Κολχικό το φθινοπωρινό (φθινοπωρινός κρόκος)
- Κεράσια (κουκούτσια και φύλλα που πέφτουν)
- Νάρκισσοι
- Λίλιουμ
- Κολοκάσι
- Κισσοί
- Δακτυλίτιδα
- Γεράνια
- Μαριχουάνα
- Νάρκισσοι
- Πικροδάφνη
- Κρίνοι Oriental
- Ροδάκινο (φύλλα που πέφτουν και κουκούτσια)
- Πρίμουλα
- Ροδόδεντρο
- Ντοματιές (πράσινες ντομάτες, κοτσάνια και φύλλα)
- Ίταμος
- Αμαρυλλίς
- Αζαλέες
- Πουλί του Παραδείσου (Στερλίτσια)
- Κληματίδα
- Κυκλάμινα
- Ευκάλυπτος
- Ινδικό καουτσουκόδεντρο
- Μιγκέ
- Γκυ (ιξός)
- Μπελαντόνα (άτροπος η δελεαστική)
- Κρεμμύδι
- Σπαθίφυλλο
- Ποϊνσέττια (Αλεξανδρινό) (χαμηλή τοξικότητα)
- Μονστέρα
- Λίλιουμ Τιγρίνουμ
- Μπέντζαμιν
Αν φοβάστε ότι ο σκύλος σας μπορεί να κατάπιε κάποια τοξίνη, επικοινωνείτε πάντα πρώτα με τον κτηνίατρό σας για οδηγίες και συμβουλές.