Η διατροφή της γάτας σας τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας
Η εγκυμοσύνη είναι κάτι υπέροχο και, ταυτόχρονα, υπέροχα κουραστικό, τόσο για εσάς όσο και για το κατοικίδιό σας. Eνα σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τη μέλλουσα μαμά είναι να της προσφέρετε τη διατροφική υποστήριξη που έχει ανάγκη.
Επιλέγοντας ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής για την περίοδο της εγκυμοσύνης, θα διασφαλίσετε ότι θα μεγαλώσει υγιή γατάκια και ότι θα έχει την αντοχή να τα βγάλει πέρα με τη γέννα και τον θηλασμό των νεογέννητων. Η τροφή για ενήλικες γάτες που δίνετε κανονικά στη γάτα σας είναι ιδανική για την καθημερινή διατροφή της, αλλά δεν της δίνει την επιπλέον ενίσχυση που χρειάζεται όταν είναι έγκυος. Για χαρούμενη μαμά και υγιή γατάκια, επιλέξτε μια τροφή που θα καλύπτει τις νέες απαιτήσεις της.
Μια υψηλής ποιότητας τροφή για γατάκια περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη διατροφή της εγκύου γάτας. Αρχίστε να της δίνετε την τροφή αυτή σταδιακά από το ζευγάρωμα μέχρι και μερικές εβδομάδες μετά τη γέννα, για να είναι δυνατή και να έχει την ενέργεια που χρειάζεται για να μεγαλώσει τα γατάκια της.
Οι έγκυες γάτες χρειάζονται περισσότερες θερμίδες και μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεΐνης, δύο πράγματα που βρίσκει κανείς σε μιας καλής ποιότητας τροφή για γατάκια. Η μετάβαση από την κανονική τροφή σε ειδική τροφή για γατάκια θα τη βοηθήσει επίσης και στο μεγάλωμα των μικρών της, αφού τα γατάκια της θα μπορούν να την αντιγράψουν και να δοκιμάσουν λίγη από τη στερεά τροφή της την περίοδο του απογαλακτισμού. Η PURINA® διαθέτει μια ποικιλία προϊόντων που καλύπτει μια ευρεία γκάμα διατροφικών επιλογών.
Αν η γάτα σας έχει ευαίσθητο στομάχι, επιλέξτε μια εκλεπτυσμένη τροφή για γατάκια. Αν ακολουθεί ειδική δίαιτα για λόγους υγείας, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή. Όταν θα έρθει η ώρα να επιλέξετε ποια τροφή για γατάκια θα δώσετε στην έγκυο γάτα σας, να λάβετε υπόψη σας τι της αρέσει.
Η ξηρά τροφή περιέχει περισσότερες θερμίδες από την υγρή ανά μερίδα. Επομένως, αν η γάτα σας τρώει μόνο υγρή τροφή, αυξήστε τον αριθμό των γευμάτων της ή το μέγεθος κάθε μερίδας για να διασφαλίσετε ότι παίρνει την έξτρα ενέργεια που χρειάζεται. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να προσθέσετε στην υγρή τροφή της λίγες κροκέτες για να επωφελείται και από τις δύο.
Πόσο πρέπει να ταΐζω μια έγκυο γάτα;
Η ποσότητα της τροφής που καταναλώνει η έγκυος γάτα θα αυξηθεί σταδιακά, από την ημέρα που θα ζευγαρώσει μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης της. Τις τελευταίες ημέρες πριν γεννήσει, θα τρώει περίπου 50% περισσότερο από το κανονικό (αν και δεν θα είναι περίεργο αν χρειάζεται έως και τη διπλάσια ποσότητα από το κανονικό!). Ευτυχώς, η διατροφή της εγκύου γάτας είναι σχετικά εύκολη. Από τη στιγμή που της παρέχετε αρκετό φαγητό, το πιθανότερο είναι ότι η γάτα σας θα τρώει όσο χρειάζεται και θα σταματά όταν έχει φάει αρκετά.
Επειδή τα γατάκια χρειάζονται ειδική διατροφή κατά την πρώτη φάση της ανάπτυξής τους, αρχίστε να ταΐζετε την έγκυο γάτα σας τροφή για γατάκια από την τέταρτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης της.
Όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε ποια τροφή για γατάκια θα της δώσετε, συνυπολογίστε τι της αρέσει – αν συνήθως προτιμά την υγρή τροφή, υπολογίστε ότι περιέχει λιγότερες θερμίδες από την ξηρά. Δοκιμάστε να αναμείξετε τις δύο τροφές για να παίρνει την έξτρα ενέργεια που χρειάζεται. Και φροντίστε να έχει πάντα στη διάθεσή της άφθονο φρέσκο νερό για να μην κινδυνεύσει να πάθει αφυδάτωση – ειδικά αν προτιμά την ξηρά τροφή.
Για να μην αναστατωθεί το στομαχάκι της από τη μετάβαση στην καινούργια τροφή, εντάξτε τη σιγά-σιγά στη διατροφή της. Για 7-10 ημέρες, αρχίστε να προσθέτετε όλο και περισσότερη από την καινούργια τροφή στην κανονική τροφή της, μέχρι να φτάσει να τρώει μόνο από την καινούργια. Η τακτική αυτή θα κάνει τη μετάβαση από τη μία τροφή στην άλλη όσο πιο ομαλή γίνεται.
Για να έχει η μαμά τα επίπεδα ενέργειας που χρειάζεται, να της δίνετε πολλά αλλά μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας. Αν είναι εφικτό, δοκιμάστε να έχετε διαθέσιμη τροφή όλη την ώρα, γεμίζοντας το μπολ της με ξηρά τροφή και δίνοντάς της άφθονο φρέσκο νερό. Τα γατάκια της θα αρχίσουν πραγματικά να αναπτύσσονται από την 9η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της, οπότε η ποσότητα τροφής που καταναλώνει θα αρχίσει λογικά να αυξάνεται από εκεί και πέρα, μέχρι και τον απογαλακτισμό των μικρών της.
Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το βάρος της γάτας σας αυξάνεται καθώς αρχίζει να τρώει περισσότερο. Ένα μέρος από αυτό είναι το λίπος που βάζει για να μπορέσει να ταΐσει τα γατάκια της κατά τον θηλασμό. Αυτή η αύξηση βάρους είναι εντελώς φυσιολογική και θα χαθεί κατά τη διάρκεια των 3-4 εβδομάδων που διαρκεί η περίοδος της γαλουχίας.
Μην ανησυχήσετε αν η μαμά χάσει λίγο την όρεξή της προς το τέλος της εγκυμοσύνης της. Αυτό είναι κάτι σύνηθες που δείχνει ότι ο τοκετός δεν είναι μακριά. Ακόμη κι αν είναι λίγο δύσκολη με το φαγητό της, εσείς φροντίστε να έχει πάντα στη διάθεσή της φαγητό και νερό σε περίπτωση που θελήσει να τσιμπήσει κάτι εκείνη την περίοδο.
Η διατροφή της εγκύου γάτας είναι σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οπότε, αν δείτε την όρεξή της να μειώνεται ή ότι αρχίζει να χάνει βάρος, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για να σας δώσει περισσότερες συμβουλές.
Πόση ποσότητα πρέπει να ταΐζω μια γάτα όταν θηλάζει;
Η μαμά γάτα θα αποτελεί τη μοναδική πηγή τροφής για τα γατάκια της τις πρώτες οκτώ εβδομάδες της ζωής τους έτσι η ποιότητα διατροφής της γάτας κατά τη διάρκεια της γαλουχίας είναι εξαιρετικά σημαντική όσο και η διατροφή για τις έγκυοι γάτες. Για να έχει δυνάμεις αυτήν την περίοδο λοιπόν, μπορεί να τρώει μέχρι και τετραπλάσια ποσότητα από αυτό που έτρωγε πριν μείνει έγκυος!
Για να τη βοηθήσετε να μεγαλώσει χαρούμενα και υγιή γατάκια, συνεχίστε να δίνετε στη γάτα που θηλάζει τροφή για γατάκια μέχρι να τα απογαλακτίσει. Η υψηλότερη περιεκτικότητά της σε θερμίδες και τα επιπλέον θρεπτικά συστατικά που περιέχει θα κρατήσουν ψηλά τα επίπεδα ενέργειας της γάτας σας, προσφέροντάς της ακριβώς ό,τι χρειάζεται όσο φροντίζει τα μικρά πειραχτήρια της!
Oσο θηλάζει, κρατήστε το ίδιο μέγεθος μερίδων, αλλά αυξήστε τον αριθμό των γευμάτων που της δίνετε. Μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα των υγρών που παίρνει προσθέτοντας λίγο νερό στην τροφή της (υγρή ή ξηρά) – αυτό μπορεί να βοηθήσει και τα γατάκια να ενδιαφερθούν για τη στερεά τροφή, καθώς είναι ευκολότερο να τη φάνε όταν είναι πιο υγρή.
Η παραγωγή γάλακτος της μαμάς γάτας θα σταματήσει σταδιακά στις 6-8 εβδομάδες μετά τη γέννα. Σε εκείνη τη φάση, μπορείτε να αρχίσετε σιγά-σιγά να μειώνετε την ποσότητα της τροφής που τρώει μέχρι να επανέλθει στις μερίδες που έτρωγε πριν από την εγκυμοσύνη. Όπως κάνατε και στην αρχή της εγκυμοσύνης της, αρχίστε να αλλάζετε και πάλι σιγά-σιγά την τροφή της, αυτή τη φορά σε τροφή για ενήλικες γάτες, μέσα σε 7-10 ημέρες.
Αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία για την απώλεια ή την αύξηση του βάρους της γάτας σας, χρησιμοποιήστε το Εργαλείο Εκτίμησης Σωματικής Κατάστασης για περισσότερες πληροφορίες. Ο κτηνίατρός σας θα μπορεί επίσης να σας δώσει συμβουλές για τη διατροφή της γάτας μετά την εγκυμοσύνη.
Προϊόντα PURINA® για εγκυμονούσες και θηλάζουσες γάτες
Τα προϊόντα της PURINA®που απευθύνονται σε γατάκια είναι κατάλληλα και για εγκυμονούσες ή θηλάζουσες γάτες.
Μάθετε περισσότερα για τις κατάλληλες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης