Η γάτα σας αγαπά να τρέχει, να σκαρφαλώνει, να αναπηδά σε παιχνίδια και να εξερευνα όλη την ημέρα. Αυτό είναι κάτι που δεν χρειάζεται να αλλάξει, ακόμα και αν η γάτα σας διαγνωστεί με διαβήτη.
Εάν η γάτα σας έχει διαβήτη, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αυτή η μακροπρόθεσμη κατάσταση μπορεί σίγουρα να αντιμετωπιστεί με θεραπεία και δεν χρειάζεται να επηρεάσει έντονα την ποιότητα ζωής του κατοικίδιου σας. Εαν παρατηρήσετε συμπτώματα διαβήτη στην γάτα σας, κανονίστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας.
Στην πραγματικότητα, με σωστή διαχείριση και φροντίδα από εσάς, η γάτα σας θα επιστρέψει και θα είναι ξανά όπως την γνωρίσατε. Πιθανότατα θα συνεχίσουν να προκαλούν ζημιές, να τραβούν την προσοχή των επισκεπτών και να γλιτώνουν από τις τιμωρίες τους, όπως πάντα!
Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαβήτη στις γάτες, όπως συμβαίνει και στον άνθρωπο. Εάν η γάτα σας έχει κάποιον τύπο διαβήτη, ο κτηνίατρός σας θα σας ενημερώσει για το ποιος τύπος είναι, αλλά και πώς λειτουργεί. Ο πιο συνηθισμένος τύπος διαβήτη στις γάτες αποκαλείται «Διαβήτης Τύπου ΙΙ», γνωστός επίσης ως «Σακχαρώδης Διαβήτης». Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον συγκεκριμένο τύπο.
Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης στις γάτες;
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης, είναι μια κατάσταση όπου η γάτα σας δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει τη ζάχαρη ως πηγή ενέργειας. Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο οι μύες της χρησιμοποιούν ενέργεια και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή βάρους και περαιτέρω ασθένεια.
Κανονικά, αφού η γάτα σας τρώει, το πεπτικό σύστημα θα πρέπει να διασπάσει το φαγητό στα διαφορετικά συστατικά από τα οποία προέρχεται. Ένα από αυτά τα συστατικά είναι η ζάχαρη (γνωστή και ως γλυκόζη). Αφού το φαγητό φαγωθεί και η γλυκόζη εξάγεται από αυτό, το σώμα της γάτας σας πρέπει να την απορροφήσει. Πηγαίνει από το πεπτικό σύστημα στο αίμα τους, απ' όπου μεταφέρεται σε όλο το σώμα. Η γλυκόζη φτάνει έπειτα σε διάφορα όργανα στο σώμα της γάτας σας, όπως στην καρδιά και σε άλλους μύες, και χρησιμοποιείται ως ενέργεια για την αναρρίχηση και το παιχνίδι!
Πριν το σώμα της γάτας σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη ως καύσιμο χρειάζεται ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας. Εάν για κάποιο λόγο το πάγκρεας της γάτας σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή η ινσουλίνη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά, η γλυκόζη δεν θα περάσει από το αίμα της γάτας σας στα όργανα.
Oταν συμβεί αυτό, η γλυκόζη παραμένει κι έτσι υπάρχει πολύ ζάχαρη στο αίμα της γάτας σας, το οποίο ορίζουμε ως διαβήτη στις γάτες. Όταν η γάτα σας έχει διαβήτη, τα όργανα της δεν παίρνουν αρκετή γλυκόζη για να την χρησιμοποιήσουν ως ενέργεια κι έτσι αντ 'αυτού χρησιμοποιούν λίπος και πρωτεΐνες. Εξαιτίας αυτού, χάνουν βάρος και ακόμη και μυϊκή μάζα.
Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, μερικές γάτες είναι πιο επιρρεπείς στον Σακχαρώδη Διαβήτη από άλλες, ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες γάτες ή οι παχύσαρκες. Παρ' όλα αυτά, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αν ξέρετε τι να κοιτάξετε και να εντοπίζετε τα σημάδια του διαβήτη εγκαίρως, υπάρχουν αρκετά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε.
Παρατηρώντας τα συμπτώματα
Η ανίχνευση των συμπτωμάτων του διαβήτη στις γάτες μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς οι φίλες μας, τείνουν να κρατούν τα πράγματα για τον εαυτό τους! Ωστόσο, μπορείτε να πιάσετε μερικά από τα συμπτώματά τους προτού να γίνουν μεγάλο πρόβλημα. Τα συνηθισμένα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε είναι:
- Αυξημένη κατανάλωση νερού
- Αυξημένη ούρηση
- Αυξημένη κατανάλωση φαγητού
- Η απώλεια βάρους, παρά το ότι τρώει περισσότερο από το συνηθισμένο
- Το τρίχωμά της μπορεί να επιδεινωθεί σε κατάσταση και εμφάνιση, επομένως δεν φαίνεται τόσο υγιές όσο συνήθως.
Εάν η γάτα σας έχει διαβήτη, τα ούρα της θα περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από το συνηθισμένο και μπορεί επίσης να προκαλέσουν υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Εάν η γάτα σας έχει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα καλό θα ήταν ο κτηνίατρός σας να κάνει στην γάτα σας κάποιες εξετάσεις για διαβήτη.
Μερικά από αυτά τα σημάδια μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες ιατρικές καταστάσεις, γι 'αυτό πάντα αναζητήστε κτηνιατρική συμβουλή ακόμη και αν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει σακχαρώδη διαβήτη - είναι πάντα καλύτερο να είστε βέβαιοι!
Θεραπεία
Ενώ εξερευνά την ύπαιθρο ή κάθεται στον ήλιο, η γάτα σας δεν ενοχλείται καθόλου από τα επίπεδα ινσουλίνης της - γι 'αυτό θα πρέπει να φροντίσετε τα πράγματα γι' αυτήν!
Εάν ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η εικαζόμενη αιτία της ασθένειας της γάτας σας, ως πρώτο βήμα ο κτηνίατρός σας πιθανόν να πάρει κάποια δείγματα αίματος και ούρων. Αυτό θα τους βοηθήσει να μετρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο σώμα της γάτας σας. Η γάτα σας ίσως νοσηλευτεί για μια ημέρα ενώ οι εξετάσεις αυτές πραγματοποιούνται.
Εάν υπάρχει μεγάλη ποσότητα γλυκόζης, ο κτηνίατρός σας θα προσπαθήσει στη συνέχεια να σταθεροποιήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα της γάτας σας, συνήθως μέσω διατροφικού ελέγχου, χορήγησης ινσουλίνης ή και των δύο. Η γάτα σας μπορεί να χρειαστεί να της χορηγήσετε ινσουλίνη στο σπίτι και ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να σας δώσει ειδικές συμβουλές για την καλύτερη διατροφή για τους βέλτιστους χρόνους γεύματος.
Η γάτα σας θα πρέπει να επισκέπτεται τακτικά τον κτηνίατρο, έτσι ώστε να μπορεί να παρακολουθείται η πρόοδός της. Μπορεί να χρειαστεί αλλαγή τροφής ή ο κτηνίατρός σας μπορεί να πει ότι χρειάζεται μια αλλαγή στα επίπεδα ινσουλίνης της. Είναι τόσο απλό! Μόλις εσείς και ο κτηνίατρός σας βρείτε τη σωστή ισορροπία για τη γάτα σας και όλα ελέγχονται, θα χρειάζονται μόνο τακτικοί ελέγχοι που θα διατηρούν το κατοικίδιο σας σε άριστη κατάσταση.
Αν και η θεραπεία του διαβήτη στις γάτες χρειάζεται κάποιο χρόνο και δέσμευση από εσάς, μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με επιτυχία μακροπρόθεσμα. Το πιο σημαντικό είναι πως η γάτα σας θα αποκτήσει την ευτυχισμένη ζωή που είχε πριν και εσείς θα είστε σε θέση να συνεχίσετε να μοιράζεστε πράγματα μαζί της!