Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Dachshund στο γρασίδι

Κρατώντας το κυνηγόσκυλο σας χαρούμενο

6 λεπτού διάβασμα

Οι σκύλοι για κυνήγι είναι έξυπνοι, χαρούμενοι και δεκτικοί που συνήθως μπορούν εύκολα να εκπαιδευτούν και να αποτελέσουν φανταστικά κατοικίδια για οικογένειες.

Οι κυνηγετικοί σκύλοι, που μερικές φορές αποκαλούνται «σκυλιά πουλιών», είναι ένας τύπος σκύλου που παραδοσιακά βοήθουσε τους κυνηγούς να βρουν τη λεία τους - συνήθως πουλιά και κουνέλια. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι σκύλων κυνηγιού: retrievers, setters και ιχνηλάτες.

Ορισμένες ράτσες κυνηγόσκυλων είναι:

  • Λαμπραντόρ
  • Γόλντεν Ριτρίβερ
  • Σπρίνγκερ Σπάνιελ
  • Κόκερ Σπάνιελ
  • Ιρλανδικά και Αγγλικά Σέττερ
  • Βειμαράνερ
  • Ουγγρικά Βίσλα
  • Ιταλικά Σπινόνε

Τυπική συμπεριφορά ενός κυνηγετικού σκύλου

Τα κυνηγόσκυλα λατρεύουν να τρέχουν και να ανακτούν παιχνίδια, καθώς επίσης και τις βουτιές σε λίμνες ή ποτάμια! Είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν μυρωδιές, να αναζητήσουν διάφορα αντικειμένων που κρύβονται μέσα στο σπίτι και να μεταφέρουν τα μαλακά παιχνίδια τους, τα οποία συχνά θα παρουσιάσουν περήφανα σε εσάς ή τους επισκέπτες σας. Η εκπαίδευση τους μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευχάριστη δεδομένου ότι τα σκυλιά αυτά είναι χαρακτηριστικά έξυπνα και ανταποκρίνονται άμεσα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ανάμεσα στα σκυλιά που εκπαιδεύονται εύκολα.

Άσκηση και παιχνίδι

Τα σκυλιά κυνηγοί έχουν εκτραφεί για να εργάζονται όλη μέρα έξω κάτω από διάφορους τύπους καιρικών συνθηκών, για αυτό έχουν απεριόριστη ενέργεια και αγάπη να παιρνούν χρόνο στην ύπαιθρο. Ακόμη και ο πιο κρύος και υγρός καιρός δεν θα τα αποτρέψει από μια μεγάλη βόλτα στους αγρούς! Για τον λόγο αυτό, τα κυνηγόσκυλα χρειάζονται δραστήριους ιδιοκτήτες. Εκτός από τη σωματική άσκηση, χρειάζονται πολλή πνευματική διέγερση και απολαμβάνουν την ανθρώπινη συντροφικότητα.

Οι κυνηγετικοί σκύλοι αγαπούν την ποικιλία, οπότε η άσκηση τους θα πρέπει να περιλαμβάνει την βόλτα με οδηγό (λουρί) σε δρόμους και πεζοδρόμια της πόλης, καθώς και πολλές ελεύθερες βόλτες και εξερεύνηση σε ασφαλείς περιοχές - αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εκπαίδευση είναι σημαντική. Είναι σκυλιά της εξοχής, έτσι όσο περισσότερα δέντρα και θάμνους μυρίσουν και εξερευνήσουν, τόσο το καλύτερο. Εάν εντοπίσουν νερό, να είστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν βουτιά, οπότε θυμηθείτε να έχετε πάντα μαζί σας μια πετσέτα σε βόλτες κοντά σε λίμνες και νερόλακκους!

Αν ο σκύλος σας απολαμβάνει ιδιαίτερα το νερό, θα μπορούσατε να έχετε μια φουσκωτή πισίνα στον κήπο σας για αυτόν. Απλά βεβαιωθείτε ότι είναι κατασκευασμένη από σκληρό πλαστικό, καθώς ο σκύλος σας μπορεί να την μασήσει και να την ξεφουσκώσει.

Τα κυνηγόσκυλα είναι κοινωνικά πλάσματα και αγαπούν το παιχνίδι με την οικογένειά τους και άλλα φιλικά σκυλιά, αλλά επίσης μπορούν να περάσουν διασκεδαστικά την ώρα τους μασώντας και παίζοντας με τα παιχνίδια τους και ανακαλύπτοντας νέες μυρωδιές στον κήπο.

Επίσης, οι σκύλοι αυτού του είδους αγαπούν το φαγητό τους, οπότε έχετε υπόψη σας την κυνηγετική τους φύση όταν αφήνετε φαγώσιμα αντικείμενα σε μέρη που μπορούν να φτάσουν ή στα μέρη που φυλάσσετε τους κάδους σας. Αν το σκυλί σας έχει την τάση να μασάει πράγματα που δεν πρέπει, προμηθευτείτε μερικά ειδικά παιχνίδια στα οποία μπορείτε να τοποθετήσετε λιχουδιές, ώστε ο σκύλος σας να παίζει με αυτά. Οι λιχουδιές μέσα στα παιχνίδια θα λειτουργούν ως επιβράβευση για τον σκύλο σας. Όσο μεγαλύτερος ο βαθμός δυσκολίας, τόσο το καλύτερο, δεδομένου ότι είναι απίθανο να εγκαταλείψει την προσπάθεια, εφόσον πρόκειται για φαγητό!

Όταν χαλαρώνουν, τα κυνηγόσκυλα προτιμούν να αποκοιμούνται στον κήπο ή σε ένα άνετο κρεβάτι σκύλου, συνήθως μασώντας ένα ασφαλές μαλακό παιχνίδι. Η βόλτα μέσα στο σπίτι ή τον κήπο μεταφέροντας ένα παιχνίδι και η χαλάρωση αγκαλιά με αυτό αποτελούν επίσης αγαπημένα χόμπι, ιδιαίτερα για τις ράτσες με μαλακό στόμα που εκτρέφονται για επαναφορά. Τα παιχνίδια με σχοινί είναι επίσης πολύ διασκεδαστικά γι' αυτά τα σκυλιά, είτε παίζουν με τους ιδιοκτήτες τους είτε με άλλα σκυλιά.

Οι σκύλοι κυνηγετικών ρατσών λατρεύουν το παιχνίδι με την οικογένειά τους, και με την προϋπόθεση ότι κοινωνικοποιούνται σωστά, είναι υπέροχα κατοικίδια για οικογένειες.

Αγαπούν τα παιχνίδια επαναφοράς, ειδικά μετά την ηλικία των 16 εβδομάδων, όταν η έμφυτη ανάγκη τους για ανάκτηση έχει αναπτυχθεί πλήρως. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι τύποι παιχνιδιών αποτελούν ουσιαστικό μέρος της καλής φροντίδας ενός κυνηγόσκυλου και συνήθως συμπεριλαμβάνονται στην εκπαίδευση τους. Μόλις ο σκύλος σας είναι σε θέση να ανακτήσει αντικείμενα, μπορείτε να προσθέσετε ποικιλία στο παιχνίδι, πετώντας του παιχνίδια όταν δεν κοιτάει, καθώς αυτό τον ενθαρρύνει να αναζητήσει αντικείμενα χρησιμοποιώντας τις άλλες αισθήσεις του - μια πολύ χρήσιμη δεξιότητα αν ποτέ σας πέσουν τα κλειδιά από την τσέπη σας ή αν το παιδί σας χάσει το αγαπημένο παιχνίδι του.

Εάν η πρόσβαση σε κήπο είναι περιορισμένη, για παράδειγμα λόγω κακοκαιρίας ή κάποιας ανακαίνισης, μπορείτε να κρύψετε διάφορα αντικείμενα μέσα στο σπίτι για να τα βρει ο σκύλος σας - για παράδειγμα, κρύψτε παιχνίδια και λιχουδιές πίσω από έπιπλα, όταν ο σκύλος σας δεν κοιτάει και ζητήστε του να τα βρει. Μπορείτε, επίσης, να παίξετε παιχνίδα επαναφοράς σε εσωτερικούς χώρους με μαλακά αντικείμενα. Όσο οι δεξιοτήτες του σκυλιού σας μεγαλώνουν, μπορείτε να του ζητήσετε να σας φέρει και συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως την αλληλογραφία, τις παντόφλες, το τηλεχειριστήριο ή ακόμα και μια τσάντα!

Τα κυνηγόσκυλα αγαπούν να μαθαίνουν νέα κόλπα, και συνήθως θα μάθουν να κάνουν ό, τι χρειάζεται για να κερδίσουν μια νόστιμη λιχουδιά πολύ γρήγορα.

Τα κυνηγόσκυλα αγαπούν την ανθρώπινη συντροφιά, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πλειοψηφία των σκύλων βοηθών σε όλο τον κόσμο είναι κυνηγόσκυλα ή διασταυρώσεις κυνηγετικών ρατσών.

Ο σκύλος σας είναι σίγουρο πως θα απολαμβάνει να κάθεται στα πόδια σας, ή ακόμα καλύτερα, στην αγκαλιά σας, αν του το επιτρέπετε. Οι σκύλοι αυτού του είδους είναι πολύ προσεκτικοί και στοργικοί και δεν τους αρέσει να χωρίζονται από τους ιδιοκτήτες τους για πολύ. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το κατοικίδιό σας, σας ακολουθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο για να μπορεί να βρίσκεται κοντά σας, ή να σας χαιρετάει με ενθουσιασμό ακόμα κι αν έχετε φύγει για λίγα μόνο λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι έχει την τάση να προσπαθεί να προσελκύσει την προσοχή σας, αλλά η συνεπής εκπαίδευση του σκύλου σας από κουτάβι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτής της συμπεριφοράς.

Η αφή είναι πολύ σημαντική για τα κυνηγόσκυλα, και η περιποίηση, τα χάδια και το απαλό μασάζ τα βοηθούν να χαλαρώσουν και να ενισχύσουν τον δεσμό με τους ιδιοκτήτες τους. Το να συνηθίσει από μικρή ηλικία ο σκύλος τα παραπάνω σημαίνει επίσης ότι θα δει την περιποίηση σαν μια ευχάριστη εμπειρία. Αυτό θα κάνει πολύ πιο εύκολη την διαδικασία της περιποίηση μετά από ένα μπάνιο σε μια λίμνη ή στη θάλασσα!

Τα κυνηγόσκυλα συνήθως τα πηγαίνουν καλά με άλλα σκυλιά και γάτες στην οικογένεια, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά και ότι έχουν συστηθεί με αυτά από νεαρή ηλικία. Εκτός από την οικογένεια τους, είναι συνήθως χαρούμενα και φιλικά με τους επισκέπτες, καλωσορίζοντας τους με ενθουσιασμό και δείχνοντας τους πόσο ευπρόσδεκτοι είναι, φέρνοντάς τους για δώρο ένα παιχνίδι ή ακόμα και μια παντόφλα! Αναμένετε επίσης να κάνουν πολλούς σκύλους φίλους στις βόλτες σας.

Οι σκύλοι από κυνηγετικές ράτσες έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη στο φαγητό τους και συνήθως τα χαρακτηρίζει η φράση «ζούνε για να τρώνε» και όχι η φράση «τρώνε για να ζήσουν»! Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό τα γεύματά τους να κατανέμονται ομοιόμορφα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αν βάλετε ολόκληρη την ημερήσια ποσότητα φαγητού σε ένα μόνο γεύμα, θα την εξαφανίσουν σε δευτερόλεπτα.

Δύο φορές την ημέρα, μπορείτε να διασκορπιστείτε το 20% της ξηρής τροφής του σκύλου σας στον κήπο για να την αναζητήσει. Με αυτόν τον τρόπο θα του πάρει πολύ περισσότερο χρόνο για την βρει από όσο θα του επαίρνε να φάει την τροφή μέσα από το μπολ του, και θα τον ενθαρρύνετε να χρησιμοποιήσει τις δεξιότητές του για την αναζήτηση τροφής. Ένα άλλο 30% μπορεί να τοποθετηθεί σε ειδικά παιχνίδια που διανέμουν σταδιακά την τροφή ή κρυφτεί στο σπίτι ή στον κήπο, για να τα αναζητήσει ο σκύλος σας. Περίπου το 10% μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιβράβευση για την εκπαίδευση του σκύλου, ενώ το υπόλοιπο 20% μπορεί να χωριστεί σε δύο γεύματα και να σερβιριστεί κανονικά στο μπολ του, το πρωί και το βράδυ, έτσι ώστε να σας αναγνωρίσει ως ιδιοκτήτη και ως το άτομο που του παρέχει τροφή. Αν τρέφετε το σκυλί σας με υγρή τροφή, σπάστε τη σε δύο ή τρία γεύματα την ημέρα που τροφοδοτούνται σε διαφορετικές θέσεις για να τα βρεί. Μπορείτε ακόμη και κάνετε το σκύλο σας να κερδίσει τα γεύματά του με την ικανότητα που έχουν τα κυνηγόσκυλα να φέρνουν το μπολ τους κατόπιν αιτήματός σας.

Εφόσον ακολουθείτε τις οδηγίες καθημερινής διατροφής, που μπορείτε να βρείτε στη συσκευασία των τροφών του σκύλου σας, και παρακολουθείτε το βάρος του, μην ανησυχείτε αν η ποσότητα που καταλήγει στο μπολ, σας φαίνεται μικρή. Παρέχοντας στον σκύλο σας την κατάλληλη ποσότητα μιας πλήρους τροφής, θα έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παραμείνει ευτυχισμένος και υγιής.